Wykonanie
Nazwa wskazuje być może na jakieś wyszukane danie.Jest to jednak bardzo prosta forma połączenia kilku składników, które w efekcie tworzą ciekawe zestawienie smakowe i wartościowy posiłek.Dla mnie jest to doskonałe danie obiadowe, które z przyjemnością w różnych wersjach przyrządzam w sobotę. Tradycyjnie w piątki jadam
rybę , ale zawsze przygotowuję jej trochę więcej z myślą o sobotnim, szybkim obiadku. Tak też było w tym tygodniu. Wczoraj był pieczony
łosoś , a dzisiaj będzie pyszna, pożywna
sałatka. Wystarcy jeszcze dodatek kromeczki domowego
razowego pieczywaSkładniki: / 2 porcje/ok. 200 g upieczonego lub usmażonego łososia/ u mnie w ziołach/kilka świezych
pomidorków koktajlowychmix dowolnych sałatekok. 250 g czerwonej ugotowanej fasoli/ z puszki/3-4 łyżki
oleju smakowego z
suszonymi pomidorami ,
bazylią i
czosnkiem /Kujawski/szczypta mielonej
papryki ostrej1/4 łyżeczki mielonej
papryki słodkiej1/4 łyżeczki suszonego
tymianku1/4 łyżeczki suszonego
majerankusok z 1/2
cytrynysól i
pieprz do smakugałązka świeżego
tymianku do dekoracjiWykonanie:
Fasolkę odsączyć /odłożyć 2 łyżki do dekoracji/ i umieścić w blenderze. Dodać
oliwę,
przyprawy ziołowe i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Można dodać odrobinę przegotowanej
wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji musu. Doprawić do smaku.
Rybę podzielić na małe kawałki i ułożyć na półmisku z
zieloną sałatką. Dodać połówki
pomidorków, skropić swieżym
sokiem z cytryny i polać przygotowanym musem. Udekorować
fasolką i świeżym
tymiankiem.