ßßß Cookit - przepis na Sałatka "sobotnia"z ziołowym łososiem i fasolowym musem

Sałatka "sobotnia"z ziołowym łososiem i fasolowym musem

nazwa

Wykonanie

Nazwa wskazuje być może na jakieś wyszukane danie.
Jest to jednak bardzo prosta forma połączenia kilku składników, które w efekcie tworzą ciekawe zestawienie smakowe i wartościowy posiłek.
Dla mnie jest to doskonałe danie obiadowe, które z przyjemnością w różnych wersjach przyrządzam w sobotę. Tradycyjnie w piątki jadam rybę , ale zawsze przygotowuję jej trochę więcej z myślą o sobotnim, szybkim obiadku. Tak też było w tym tygodniu. Wczoraj był pieczony łosoś , a dzisiaj będzie pyszna, pożywna sałatka. Wystarcy jeszcze dodatek kromeczki domowego razowego pieczywa
Składniki: / 2 porcje/
ok. 200 g upieczonego lub usmażonego łososia/ u mnie w ziołach/
kilka świezych pomidorków koktajlowych
mix dowolnych sałatek
ok. 250 g czerwonej ugotowanej fasoli/ z puszki/
3-4 łyżki oleju smakowego z suszonymi pomidorami ,bazylią i czosnkiem /Kujawski/
szczypta mielonej papryki ostrej
1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki suszonego majeranku
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
gałązka świeżego tymianku do dekoracji
Wykonanie:
Fasolkę odsączyć /odłożyć 2 łyżki do dekoracji/ i umieścić w blenderze. Dodać oliwę, przyprawy ziołowe i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Można dodać odrobinę przegotowanej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji musu. Doprawić do smaku. Rybę podzielić na małe kawałki i ułożyć na półmisku z zieloną sałatką. Dodać połówki pomidorków, skropić swieżym sokiem z cytryny i polać przygotowanym musem. Udekorować fasolką i świeżym tymiankiem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/saatka-sobotnia-z-pieczonego-w-zioach.html