ßßß Cookit - przepis na Włoski pomysł na nasze rodzime suszone pomidory - lato zamknięte w słoiku.

Włoski pomysł na nasze rodzime suszone pomidory - lato zamknięte w słoiku.

nazwa

Wykonanie

Na targowiskach pojawiły się już wspaniałe polne pomidory - idealne do suszenia. Mięsiste, słodkie, aromatyczne...zamknięte w słoiczku , w mroczne zimowe dni są słoneczną namiastką i wspomnieniem lata.
Pomidorki z powodzeniem można stosować jako wspaniały dodatek do sałatek, sosów, makaronów...
Zachęcam do przygotowania choć jednego słoiczka - skutecznie odgoni zimę :)
SKŁADNIKI
pomidory (najlepiej polne, z dużą zawartością miąższu i małą ilością pestek) . Ja kupiłam 2,5 kg a po wysuszeniu zostało 0,5 kg
olej do zalania pomidorów w słoiczkach
bazylia suszona
świeży czosnek
ostra papryka
sól
Pomidorki myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona.Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Posypujemy solą oraz obficie bazylią.
Suszymy w piekarniku uchylajać odrobinę drzwiczki w temperaturze 100 stopni przez 6 godzin.
Pomidorki po ususzeni powinny być miękkie i nadal lekko wilgotne.
Oto pomidorki przed suszeniem i po suszeniu:
Do każdego słoiczka wsypujemy pół łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę soli oraz po 2 posiekane ząbki czosnku.Następnie ścisło układamy w nich pomidorki i całość zalewamy gorącym olejem.
Słoiczki zakręcamy, i odwracamy do góry nogami.
Tak przygotowane pomidorki przetrwają w dobrej formie do przyszłego sezonu... chyba że wcześniej zostaną zjedzone :) :) :)
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/08/woski-pomys-na-nasze-rodzime-suszone.html