Wykonanie
Na targowiskach pojawiły się już wspaniałe polne
pomidory - idealne do suszenia. Mięsiste, słodkie, aromatyczne...zamknięte w słoiczku , w mroczne zimowe dni są
słoneczną namiastką i wspomnieniem lata.
Pomidorki z powodzeniem można stosować jako wspaniały dodatek do sałatek,
sosów,
makaronów...Zachęcam do przygotowania choć jednego słoiczka - skutecznie odgoni zimę :)SKŁADNIKI
pomidory (najlepiej polne, z dużą zawartością miąższu i małą ilością pestek) . Ja kupiłam 2,5 kg a po wysuszeniu zostało 0,5 kg
olej do zalania
pomidorów w słoiczkach
bazylia suszonaświeży
czosnekostra paprykasólPomidorki myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona.Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Posypujemy
solą oraz obficie
bazylią.Suszymy w piekarniku uchylajać odrobinę drzwiczki w temperaturze 100 stopni przez 6 godzin.
Pomidorki po ususzeni powinny być miękkie i nadal lekko wilgotne.Oto
pomidorki przed suszeniem i po suszeniu:
Do każdego słoiczka wsypujemy pół łyżeczki
bazylii, 1/4 łyżeczki
ostrej papryki, szczyptę
soli oraz po 2 posiekane ząbki
czosnku.Następnie ścisło układamy w nich
pomidorki i całość zalewamy gorącym
olejem.Słoiczki zakręcamy, i odwracamy do góry nogami.Tak przygotowane
pomidorki przetrwają w dobrej formie do przyszłego sezonu... chyba że wcześniej zostaną zjedzone :) :) :)