ßßß Cookit - przepis na PULPETY Z RYŻEM, MIĘSEM I PIECZARKAMI

PULPETY Z RYŻEM, MIĘSEM I PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Pulpeciki to przysmak nie jednej osoby a zwłaszcza dzieci. Przygotowuje się je na obiad, jako przekąskę lub do zupy. Można je ugotować na parze lub obtoczyć w bułce i upiec. Dzisiaj przygotowałam je pieczone, chrupiące z zewnątrz z mięciutkie w środku, do tego ziemniaki lub makaron i sos pomidorowy.
SKŁADNIKI :
3/4 szklanki ryżu ugotowanego i ostudzonego
20 dkg pieczarek
30 dkg chudego mięsa mielonego
1 marchewka
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz ziołowy do smaku
1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
odrobina jarzynki
2 łyżki oliwy
bułka tarta do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Marchew, pierzarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Podpiekamy warzywa na 2 łyżkach oleju na patelni, doprawiamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Mieszamy aż płyny całkowicie odparują. Odkładamy do ostudzenia.
Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, ostudzone warzywa, wbijamy jajko i doprawiamy masę do smaku.
Formujemy małe pulpeciki które dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy kilka minut w głębokim oleju, ja użyłam do tego frytkownicy.
Pulpety są pyszne zjadane nawet same ale polecam podać je z ziemniakami lub makaronem, polane sosem pomidorowym.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/01/pulpety-z-ryzem-miesem-i-pieczarkami.html