Wykonanie
Pulpeciki to przysmak nie jednej osoby a zwłaszcza dzieci. Przygotowuje się je na obiad, jako przekąskę lub do zupy. Można je ugotować na parze lub obtoczyć w
bułce i upiec. Dzisiaj przygotowałam je pieczone, chrupiące z zewnątrz z mięciutkie w środku, do tego
ziemniaki lub
makaron i
sos pomidorowy.
SKŁADNIKI :3/4 szklanki
ryżu ugotowanego i ostudzonego20 dkg
pieczarek30 dkg chudego
mięsa mielonego1
marchewka1
cebulka2 ząbki
czosnku1
jajkosól,
pieprz ziołowy do smaku1/2 łyżeczka
ziół prowansalskichodrobina jarzynki2 łyżki
oliwybułka tarta do obtoczenia pulpetów
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Marchew, pierzarki i
cebulę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Podpiekamy warzywa na 2 łyżkach
oleju na patelni, doprawiamy
pieprzem,
solą i
ziołami prowansalskimi. Mieszamy aż płyny całkowicie odparują. Odkładamy do ostudzenia.Do miski przekładamy ugotowany
ryż,
mięso mielone, ostudzone warzywa, wbijamy
jajko i doprawiamy masę do smaku.Formujemy małe pulpeciki które dokładnie obtaczamy w
bułce tartej. Pieczemy kilka minut w głębokim
oleju, ja użyłam do tego frytkownicy.Pulpety są pyszne zjadane nawet same ale polecam podać je z
ziemniakami lub
makaronem, polane
sosem pomidorowym.