Wykonanie
Bardzo smaczny tort ze
śmietaną,
serkiem i
czekoladą.Nie jest dość słodki więc smakował nie jednej osobie,polecam torcik na urodziny i nie tylko.
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
biszkopt kakaowy do
tortówKREM
ŚMIETANOWO -
SEROWY :3 kubeczki
śmietany po 200 ml 30 %400 g
serka naturalnego w kubeczku2 duże,płaskie łyżki
żelatyny namoczone w 1/4 szklanki gorącej
wody3
cukry waniliowe2-3 łyżki
cukru100 g
czekolady gorzkiej + 1/4 szklanki
mlekaDODATKOWO :1 słoiczek dowolnego
dżemu,u mnie powidła1 szklanka
herbaty z cukrem i cytrynąPRZYGOTOWANIE :Mocno schłodzoną
śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia,wsypujemy
cukry waniliowe i ubijamy na najwyższych obrotach,
śmietana musi się ubic na gęsto.Następnie dodajemy
serek naturalny i
cukier,miksujemy aż składniki dobrze się połączą.Miksując wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną
żelatynę,dokładnie mieszamy.
Czekoladę łamiemy na kawałki,wlewamy
mleko i rozpuszczamy w mikrofalówce.Dokładnie mieszamy i studzimy
czekoladę(najlepiej włożyć ją na 15 minut do zamrażarki)Z ubitej
śmietany oddzielamy 1/4 część którą mieszamy z rozpuszczoną
czekoladą.
Biszkopt kroimy na trzy blaty.Pierwszy układamy na talerzu,nasączamy zimną
herbatą,smarujemy powidłami i kładziemy część
śmietany,przykrywamy drugim blatem
biszkoptu,lekko go dociskamy,nasączamy,smarujemy powidłami i kładziemy resztę
śmietany(trochę odkładamy do dekoracji).Następnie trzeci blat ciasta,namaczamy i rozsmarowujemy masę
czekoladową,równo ją formując na wierzchu i bokach
tortu.Tort dowolnie dekorujemy.Przekładamy do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.Podajemy schłodzony.