ßßß Cookit - przepis na CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM I WARZYWAMI

CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM I WARZYWAMI

nazwa

Wykonanie

Cukinia faszerowana to proste w przygotowaniu i pyszne danie a można nadziewać ją na wiele sposobów. Dzisiaj polecam fajny pomysł na nadzianie jej brązowym ryżem i warzywami tymi które znalazłam w mojej lodówce. Cukinia zapiekana jest idealna na obiad lub wykwintną, pyszną kolację.
SKŁADNIKI :
4 młode cukinie,średniej wielkości
2 woreczki ugotowanego ryżu,u mnie brązowy
1 czerwona papryka
3 pomidory
1 cebula
1 marchewka
1 papryczka chili
1 kostka rosołowa
1 kostka twarogu 200 g
2 jajka
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki oleju
sól,pieprz,ostra papryka
3 ząbki czosnku
15 dkg żółtego sera
PRZYGOTOWANIE :
Cukinię należy przekroić na pół,za pomocą łyżki należy dokładnie wydrążyć miąższ (środek cukinii).Miąższ z pestkami wyrzucamy a resztę kroimy.Następnie kroimy w kostkę cebulę i podpiekamy ją na oleju,dodajemy pokrojone i obrane z skórki pomidory,miąższ cukinii oraz papryki(pozbawione gniazd nasiennych,pokrojone) i startą marchew.Wrzucamy kostkę bulionową,smażymy 5 minut,mieszając.Dolewamy wodę i dusimy 15 minut.Kiedy płyny znacznie się zredukują wsypujemy ugotowany ryż,dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku.Mieszamy aż składniki się połączą.Zdejmujemy z ognia,kiedy farsz lekko przestygnie wbijamy dwa jajka,dodajemy twaróg,mieszamy.Farszem nadziewamy cukinię,układamy w naczyniu do zapiekania lub blaszce,przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniki do 170-180 * C,przez 40 minut.Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową,posypujemy startym żółtym serem, pieczemy 5 minut.Wyjmujemy blaszkę,podajemy cukinie gorące.Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/09/cukinia-faszerowana-ryzem-i-warzywami.html