Wykonanie
Sezon na
maliny trwa więc
pora na ciasto całkowicie
malinowe.
Biszkopt przełożony kremem
malinowym a do tego świeże
maliny i pyszne letnie ciasto gotowe.
SKŁADNIKI:
biszkopt wcześniej upieczony, polecam przepis ;
biszkopt-do-tortow-z-czterech-jaj600 ml
śmietany 30 %1 kg
malin ( dwa opakowania)2 łyżki
żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej
wody2
cukry waniliowe2 łyżki
cukruPRZYGOTOWANIE :Gotowy
biszkopt,kroimy na dwie,równe połówki.Robimy
herbatę z
cytryną.Pierwszy blat ciasta układamy na talerzu lub paterze,nasączamy lekko
herbatą.Zimną
śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia,wsypujemy
cukry,ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywno.Dalej ubijając,dolewamy rozpuszczoną
żelatynę,mieszamy,wsypujemy 0.5 kg
malin(wcześniej lekko je rozgniatając widelcem)dodajemy je do ubitej
śmietany,łączymy składniki.Gotową masę odkładamy do lodówki na 10 minut aby lekko stężała.Na nasączony blat ciasta wykładamy częśc
śmietany,wysypujemy kilka
malin.Układamy następny blat ciasta,nasączamy
herbatą,wykładamy resztę masy śmietanowej,równomiernie ją rozprowadzając również po bokach.Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi
malinami.Ciasto przechowujemy w lodówce.Smacznego.