Wykonanie
Smaczne,bardzo proste w przygotowaniu
bułki do hamburgerów.Takie
bułki to jest to-idealnie miękkie,puszyste nadają się również do hot-dogów a co najważniejsze dużo lepsze niż ze sklepu.
SKŁADNIKI:na 9
bułek4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mleka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1/2 szklanki
wody4 łyżki
oleju1/4 kostki
drożdży 100 g
sezam do posypania i
mleko do posmarowania
bułekPRZYGOTOWANIE :Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski,dodajemy
wodę,
olej i rozmieszane
drożdże w
mleku.Wyrabiamy elastyczne ciasto,gdyby trochę się kleiło po wyrobieniu możemy podsypac je odrobiną
mąki.Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut.Na blachę wykładamy papier do pieczenia,gdy ciasto wyrośnie ręce nacieramy
oliwę i formujemy owalne
bułki.Pozostawiamy je na 15 minut aby podrosły,następnie smarujemy górę
bułki mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy do zrumienienia 20 minut w 180-200 * C,uważając aby zbytnio się nie spiekły.