Wykonanie
Przedstawiam przepis na
bułki do hamburgerów.
Bułki bardzo smaczne, ładnie się wypiekają. Posypane
sezamem do złudzenia przypominają gotowe
pieczywo do hamburgerów, ale mają o wiele większą zaletę - są domowe a zatem przepyszne. Zobacz przepis na domowe hamburgery wołowe .
Składniki:- 50 g
drożdży- łyżka
cukru- 250 ml
mleka- łyżka
soli- około 500 g
mąki pszennej- łyżka
mleka do posmarowania
bułek- łyżka
sezamu do posypania
bułek- łyżka
oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniemPrzygotowanie:
Drożdże zasypać
cukrem i poczekać do rozpuszczenia. Zalać ciepłym
mlekiem i dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z
solą i dodać do
drożdży. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Kulę ciasta posmarować
olejem i umieścić w misce do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Powstaną 3 bardzo duże
bułki - takie lubimy :) Z każdej części uformować
bułkę, mocno ją spłaszczyć, aby za bardzo nie wyrosła. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ja dodatkowo smaruję wierzch papieru
olejem, gdyż kilka
razy bułki przywarły do papieru. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch
bułek mlekiem, posypać
sezamem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.