ßßß Cookit - przepis na Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na bułki do hamburgerów. Bułki bardzo smaczne, ładnie się wypiekają. Posypane sezamem do złudzenia przypominają gotowe pieczywo do hamburgerów, ale mają o wiele większą zaletę - są domowe a zatem przepyszne. Zobacz przepis na domowe hamburgery wołowe .
Składniki:
- 50 g drożdży
- łyżka cukru
- 250 ml mleka
- łyżka soli
- około 500 g mąki pszennej
- łyżka mleka do posmarowania bułek
- łyżka sezamu do posypania bułek
- łyżka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniem
Przygotowanie:
Drożdże zasypać cukrem i poczekać do rozpuszczenia. Zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i dodać do drożdży. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Kulę ciasta posmarować olejem i umieścić w misce do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Powstaną 3 bardzo duże bułki - takie lubimy :) Z każdej części uformować bułkę, mocno ją spłaszczyć, aby za bardzo nie wyrosła. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ja dodatkowo smaruję wierzch papieru olejem, gdyż kilka razy bułki przywarły do papieru. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem, posypać sezamem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2014/07/buki-do-hamburherow.html