Wykonanie
Świetna domowa przegryzka, ciężko na jednym poprzestać, możemy je zrobić w wersji bardziej na słodko lub wytrawnie, ta wersja, którą ja podaję jest "słodkościowa" :)) U mnie wyszły 32 sztuki.
przepis znaleziony u Babci Ewy300 gramów
mąki pszennej175 ml ciepłej
wody lub
mleka + 1 łyżeczka
cukru do rozczynu20 ml
oleju20 gramów
drożdżyszczypta
soli1,5 łyżki
cukruokoło 4 łyżki
oleju do posmarowania paluchów
mak i
sezam do posypania
Drożdże rozprowadzić w ciepłym
mleku, dodać 1 łyżeczkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru, dobrze wymieszać, odstawić do "ruszenia" na około 15 minut.Następnie rozczyn wlać do przesianej z
cukrem,
solą,
mąki, dodać
olej, zagnieść elastyczne ciasto. Oczywiście, jeśli ciasto będzie zbyt klejące, możemy podsypać odrobiną
mąki (choć w tym przepisie wszystko było idealnie).Ciasto włożyć do omączonej miseczki, przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości ( u mnie około 50 minut).Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na kwadrat o grubości ciasta około 0,5 cm ( u mnie wyszedł kwadrat o
boku 35 cm).Radełkiem wycinać paseczki o szerokości 1 cm.
Każdy paseczek złożyć na pół, a następnie zapleść, w taki oto sposób, a następnie dokładnie zlepić końce.
Paseczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w około 3 cm odstępach od siebie, pozostawić na około 15 minut do napuszenia.Następnie każdy paluch posmarować cienko
olejem, posypać
sezamem lub
makiem.
Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoto (uważać, bo pod koniec szybko łapią kolorek, żeby się przypiekły za bardzo !).