Wykonanie
Mieszczą się w dłoni, są puszyste, ze złotą, chrupiącą skórką, z białymi kropeczkami z zewnątrz i czarnymi w środku :)Bardzo lubię piec bułeczki, które uprzyjemniają nam leniwe sobotnie lub niedzielne wspólne śniadania.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej T 500 + trochę do podsypania1 szklanka
mąki żytniej T 72030 g. świeżych
drożdży1 pełna łyżka gęstej
śmietany (18%)do 1,5 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka ciemnego
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju3 łyżki czarnego
sezamuDodatkowo:
mleko do posmarowania
bułekbiały
sezam do posypaniaPrzygotowanie:Ucieram na pastę
drożdże,
cukier, łyżeczkę
mąki pszennej i lekko podgrzaną
śmietanę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miski przesiewam obie
mąki, dodaję
sól, czarny
sezam i
olej - po wyrośnięciu także zaczyn. Dolewając stopniowo
wodę zagniatam jednolite, elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt twarde), po czym przekładam je na podsypaną lekko
mąką stolnicę i wyrabiam kilka minut. Odkładam ciasto z powrotem do miski i pozwalam mu przez ok. 40 minut rosnąć pod ściereczką. Zagniatam jeszcze raz, dzielę na 16 równych części i z nich robię małe kulki. Układam bułeczki na blasze, po kilku minutach smaruję ciepłym
mlekiem i posypuję
białym sezamem. Piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C,
potem zwiększam temperaturę do 220 stopni - na 3-4 minuty.Przepis autorski.