ßßß Cookit - przepis na Mini bułeczki - śniadaniówki

Mini bułeczki - śniadaniówki

nazwa

Wykonanie

Mieszczą się w dłoni, są puszyste, ze złotą, chrupiącą skórką, z białymi kropeczkami z zewnątrz i czarnymi w środku :)
Bardzo lubię piec bułeczki, które uprzyjemniają nam leniwe sobotnie lub niedzielne wspólne śniadania.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej T 500 + trochę do podsypania
1 szklanka mąki żytniej T 720
30 g. świeżych drożdży
1 pełna łyżka gęstej śmietany (18%)
do 1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka ciemnego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
3 łyżki czarnego sezamu
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
biały sezam do posypania
Przygotowanie:
Ucieram na pastę drożdże, cukier, łyżeczkę mąki pszennej i lekko podgrzaną śmietanę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miski przesiewam obie mąki, dodaję sól, czarny sezam i olej - po wyrośnięciu także zaczyn. Dolewając stopniowo wodę zagniatam jednolite, elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt twarde), po czym przekładam je na podsypaną lekko mąką stolnicę i wyrabiam kilka minut. Odkładam ciasto z powrotem do miski i pozwalam mu przez ok. 40 minut rosnąć pod ściereczką. Zagniatam jeszcze raz, dzielę na 16 równych części i z nich robię małe kulki. Układam bułeczki na blasze, po kilku minutach smaruję ciepłym mlekiem i posypuję białym sezamem. Piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, potem zwiększam temperaturę do 220 stopni - na 3-4 minuty.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/mini-bueczki-sniadaniowki.html