ßßß Cookit - przepis na KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA

KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA

nazwa

Wykonanie

Kapusta czerwona zasmażana,to pyszny dodatek do mięs i obiadów.Uwielbiana do zrazów i klusek śląskich.
SKŁADNIKI :
1/2 główki kapusty czerwonej
jedna cebula
10 dkg boczku wędzinego
sól,pieprz,liść laurowy,
1 łyżeczka cukru
sok z całej cytryny lub 1-2 łyżki octu
olej 2-3 łyżki
PRZYGOTOWANIE :
Kapustę umyć,usunąć pierwsze liście,drobno poszatkować.
Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka,zalać wodą tak aby była przykryta.Dodać liść laurowy i 1/2 łyżeczki soli.
Gotujemy do miękkości.Nadmiar wody odlewamy.
Doprawiamy do smaku łyżeczką cukry,pieprzem,solą i sokiem z cytryny.
Cebulę i boczek drobno kroimy,podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.
Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty.
Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy tak aby woda całkowicie odparowała.
Smacznego .
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2012/11/kapusta-czerwona-zasmazana.html