ßßß Cookit - przepis na Idealnie kremowy sos grzybowo orzechowy z kaszą orkiszową

Idealnie kremowy sos grzybowo orzechowy z kaszą orkiszową

nazwa

Wykonanie

Długo zastanawiałam się co zrobić na obiad, pomyślałam, może jakieś kremowe risotto pomidorowe, albo nie lepiej grzybowe, mocno kremowe z dużą ilością pieczarek, z podsmażoną cebulką i czosnkiem, do tego upieczone orzechy laskowe, ale zamiast ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne grzyby np. borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej)
Muszę przyznać, że po raz pierwszy jadłam kaszę orkiszową i jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo zdrowa, natomiast w czasach ostatniej nagonki na gluten, niektórzy zastanawiają się czy jeść orkisz, czym zatem różni się orkisz od pszenicy ?
orkisz vs pszenica
Produkcja pszenicy nastawiona jest na handel, dlatego w ostatnich latach została bardzo zmodyfikowana, zawiera bardzo duże ilości glutenu, a w czasie zbioru traci ochronną łupinę, przez co zostaje zanieczyszczona chemikaliami i pestycydami używanymi do upraw, z kolei orkisz hodowany i zbierany jest z łupiną, która chroni ziarno przed wszelkimi zanieczyszczeniami, i zachowuje jego składniki odżywcze w nienaruszonym stanie, ponadto orkisz jest uprawiany ekologicznie, ponieważ jest bardzo odpornym gatunkiem zboża, nie potrzebuje nawozów i środków ochronnych.
właściwości zdrowotne orkiszu
Orkisz jest idealny na jesień, ponieważ zmniejsza zmęczenie i poprawia nastrój, do tego naukowcy w jego łusce odkryli RODANID, który jest naturalnym antybiotykiem występującym w mleku matki, krwi i ślinie, dlatego chroni nas przed wszelkimi infekcjami,.
Zawiera krzem ( korzystny dla włosów, skóry i paznokci) żelazo, wapń, cynk duże ilości białka, obniża poziom złego cholesterolu, pobudza przemianę materii i daje na długo uczucie sytości.
Składniki :
500g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych
1/4 szklanka śmietany (może być roślinna) lub jogurtu greckeigo
sól, pieprz, przyprawy do smaku
kasza orkiszowa (ja używam melvit)
Przygotowanie :
Na patelce podsmażyć, cebulę, czosnek oraz pieczarki, dusić aż z pieczarek wyparuje woda, dodać przyprawy, sól, pieprz, oraz przekrojone na pól orzechy (wcześniej uprażone na suchej patelce lub w piekarniku), zdjąć patelkę z gazu i dodać śmietanę/jogurt, podawać z kaszą.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/11/idealnie-kremowy-sos-grzybowo-orzechowy.html