Wykonanie
Długo zastanawiałam się co zrobić na obiad, pomyślałam, może jakieś kremowe risotto
pomidorowe, albo nie lepiej
grzybowe, mocno kremowe z dużą ilością
pieczarek, z podsmażoną
cebulką i
czosnkiem, do tego upieczone
orzechy laskowe, ale zamiast
ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne
grzyby np.
borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej)Muszę przyznać, że po raz pierwszy
jadłam kaszę orkiszową i jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo zdrowa, natomiast w czasach ostatniej nagonki na gluten, niektórzy zastanawiają się czy jeść orkisz, czym zatem różni się orkisz od pszenicy ?orkisz vs pszenicaProdukcja pszenicy nastawiona jest na handel, dlatego w ostatnich latach została bardzo zmodyfikowana, zawiera bardzo duże ilości glutenu, a w czasie zbioru
traci ochronną łupinę, przez co zostaje zanieczyszczona chemikaliami i pestycydami używanymi do upraw, z kolei orkisz hodowany i zbierany jest z łupiną, która chroni ziarno przed wszelkimi zanieczyszczeniami, i zachowuje jego składniki odżywcze w nienaruszonym stanie, ponadto orkisz jest uprawiany ekologicznie, ponieważ jest bardzo odpornym gatunkiem zboża, nie potrzebuje nawozów i środków ochronnych.właściwości zdrowotne orkiszuOrkisz jest idealny na jesień, ponieważ zmniejsza zmęczenie i poprawia nastrój, do tego naukowcy w jego łusce odkryli RODANID, który jest naturalnym antybiotykiem występującym w
mleku matki,
krwi i ślinie, dlatego chroni nas przed wszelkimi infekcjami,.Zawiera krzem ( korzystny dla włosów, skóry i paznokci) żelazo, wapń, cynk duże ilości
białka, obniża poziom złego cholesterolu, pobudza przemianę materii i
daje na długo uczucie sytości.

Składniki :500g
pieczarek2
cebule2 ząbki
czosnku1/2 szklanki uprażonych
orzechów laskowych1/4 szklanka
śmietany (może być roślinna) lub
jogurtu greckeigo
sól,
pieprz,
przyprawy do smaku
kasza orkiszowa (ja używam melvit)Przygotowanie :Na patelce podsmażyć,
cebulę,
czosnek oraz
pieczarki, dusić aż z
pieczarek wyparuje
woda, dodać
przyprawy,
sól,
pieprz, oraz przekrojone na pól
orzechy (wcześniej uprażone na suchej patelce lub w piekarniku), zdjąć patelkę z gazu i dodać śmietanę/jogurt, podawać z
kaszą.
