ßßß Cookit - przepis na Wegetariańska musaka

Wegetariańska musaka

nazwa

Wykonanie

Musaka, być może nie należy do najbardziej dietetycznie poprawnych dań, a do jej przygotowania potrzeba trochę czasu i naczyń, ale mogę wam powiedzieć, że jest tak przepyszna, że w ogóle nie zwracam uwagi na te drobne niedogodności i przygotowuję ją bardzo często:)
Składniki :
mrożony szpinak (450g)
duża cebula
kilka ząbków czosnku
2 średnie bakłażany
karton krojonych pomidorów, lub słoiczek domowego ketchupu ( ja użyłam domowego ketchupu cukiniowo pomidorowego)
3-4 ziemniaki średniej wielkości
3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej)
2-3 łyżki jogurtu greckiego (może być też wegańska śmietana)
kulka sera mozzarella na wierzch ( może być inny ser lub tofu w wersji wegańskiej)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie :
1.Ziemniaki, obieram i kroje w cienkie plasterki, podsmażam chwilę na klarowanym maśle lub oleju, układam na spód naczynia żaroodpornego
2. Przygotowuje sos jogurtowy, na patelce rozpuszczam masło/olej i dodaje mąkę, mieszam, żeby uzyskać gładką konsystencję, następnie zdejmuję z ognia i mieszam z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wylewam na wierzch ziemniaków, 3.Bakłażana kroję w plastry, posypuję solą i odstawiam na chwilę, żeby puścił wodę, w tym czasie podsmażam na maślę/oleju cebulę, czosnek i szpinak, kiedy bakłażan puści sok podsmażam go razem z pomidorami.
4. Na ziemniaki z sosem jogurtowym układam bakłażany, na to szpinak i posypuję pokrojoną mozzarellą, zapiekam ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczony
Trochę roboty jest :) ale naprawdę warto
* zainspirowałam się przepisem na zieloną musakę jadłonomi :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/10/wegetarianska-musaka.html