Wykonanie
Musaka, być może nie należy do najbardziej dietetycznie poprawnych dań, a do jej przygotowania potrzeba trochę czasu i naczyń, ale
mogę wam powiedzieć, że jest tak przepyszna, że w ogóle nie zwracam uwagi na te drobne niedogodności i przygotowuję ją bardzo często:)Składniki :
mrożony szpinak (450g)duża
cebulakilka ząbków
czosnku2 średnie
bakłażanykarton krojonych
pomidorów, lub słoiczek domowego
ketchupu ( ja użyłam domowego
ketchupu cukiniowo pomidorowego)3-4
ziemniaki średniej wielkości3 łyżki
masła klarowanego (lub
oleju kokosowego)3 łyżki
mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej)2-3 łyżki
jogurtu greckiego (może być też wegańska
śmietana)kulka
sera mozzarella na wierzch ( może być inny
ser lub
tofu w wersji wegańskiej)
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprzPrzygotowanie :1.
Ziemniaki, obieram i kroje w cienkie plasterki, podsmażam chwilę na klarowanym
maśle lub
oleju, układam na spód naczynia żaroodpornego2. Przygotowuje
sos jogurtowy, na patelce rozpuszczam masło/olej i dodaje
mąkę, mieszam, żeby uzyskać gładką konsystencję, następnie zdejmuję z ognia i mieszam z
jogurtem, doprawiam
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, wylewam na wierzch
ziemniaków, 3.
Bakłażana kroję w plastry, posypuję
solą i odstawiam na chwilę, żeby puścił
wodę, w tym czasie podsmażam na maślę/oleju
cebulę,
czosnek i
szpinak, kiedy
bakłażan puści sok podsmażam go razem z
pomidorami.4. Na
ziemniaki z
sosem jogurtowym układam
bakłażany, na to
szpinak i posypuję pokrojoną
mozzarellą, zapiekam ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni,
ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczonyTrochę roboty jest :) ale naprawdę warto* zainspirowałam się przepisem na zieloną musakę jadłonomi :)