Wykonanie
Uwielbiam domowe
krakersy, przede wszystkim dlatego, że zawierają tylko naturalne i bardzo zdrowe składniki, nie znajdziemy w nich konserwantów, utwardzanych
tłuszczy roślinnych,
mąki pszennej,
cukru, emulgatorów, regulatorów kwasowości i innych niepotrzebnych dodatków, są w nich tylko naturalne i bardzo zdrowe składniki, mnóstwo
białka, witamin i minerałów, a do tego smakują wyśmienicie, świeżutkie, chrupiące
krakersy idealne jako przekąska lub dodatek do dania głównego.Bardzo fajne w tych krakersach jest to, że można je dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami, można zrobić je w wersji pikantnej, na słodko, z dodatkiem
ziół prowansalskich lub w innej ulubionej wersji, do tego są wegańskie i jeśli znajdziecie nasiona nie zanieczyszczone glutenem to będą również w 100% bezglutenowe :)
Składniki :6 łyżek
ziaren słonecznika6 łyżek ziaren białego
sezamu5 łyżek
siemienia lnianego zmielonego6 łyżek konopi (zmielonych w młynku, można zastąpić siemieniem również trzeba go zmielić)6 łyżek
płatków quinoa melvit1 łyżeczka
soli50 ml
oliwy lub innego
olejuprzyprawy ( ja dodałam mieszankę 18 przypraw,
paprykę słodką, ostrą,
majeranek,
tymianek,
pieprz,
curry)300 ml
wodyPrzygotowanie :Wymieszać wszystkie ziarenka i
płatki, dodać
olej,
sól,
przyprawy i stopniowo dodawać
wodę, aż składniki się połączą, a masa będzie dość luźna, następnie rozsmarować masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie wyjąć pokroić i wstawić jeszcze na ok 30 minut, aż będą chrupiące.