ßßß Cookit - przepis na Pyszne i zdrowe domowe krakersy z quinoa (wegańskie, bezglutenowe)

Pyszne i zdrowe domowe krakersy z quinoa (wegańskie, bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowe krakersy, przede wszystkim dlatego, że zawierają tylko naturalne i bardzo zdrowe składniki, nie znajdziemy w nich konserwantów, utwardzanych tłuszczy roślinnych, mąki pszennej, cukru, emulgatorów, regulatorów kwasowości i innych niepotrzebnych dodatków, są w nich tylko naturalne i bardzo zdrowe składniki, mnóstwo białka, witamin i minerałów, a do tego smakują wyśmienicie, świeżutkie, chrupiące krakersy idealne jako przekąska lub dodatek do dania głównego.
Bardzo fajne w tych krakersach jest to, że można je dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami, można zrobić je w wersji pikantnej, na słodko, z dodatkiem ziół prowansalskich lub w innej ulubionej wersji, do tego są wegańskie i jeśli znajdziecie nasiona nie zanieczyszczone glutenem to będą również w 100% bezglutenowe :)
Składniki :
6 łyżek ziaren słonecznika
6 łyżek ziaren białego sezamu
5 łyżek siemienia lnianego zmielonego
6 łyżek konopi (zmielonych w młynku, można zastąpić siemieniem również trzeba go zmielić)
6 łyżek płatków quinoa melvit
1 łyżeczka soli
50 ml oliwy lub innego oleju
przyprawy ( ja dodałam mieszankę 18 przypraw, paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek,pieprz, curry)
300 ml wody
Przygotowanie :
Wymieszać wszystkie ziarenka i płatki, dodać olej, sól, przyprawy i stopniowo dodawać wodę, aż składniki się połączą, a masa będzie dość luźna, następnie rozsmarować masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie wyjąć pokroić i wstawić jeszcze na ok 30 minut, aż będą chrupiące.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/10/pyszne-i-zdrowe-domowe-krakersy.html