Wykonanie
Przepis na pyszny
sos grzybowy, ze świeżych
grzybów. Do wykonania użyłem świeżych
prawdziwków własnego zbioru:)!Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym
Sos grzybowySkładniki :40 dag świeżych blanszowanych
prawdziwków3 średniej wielkości
cebule450 ml
śmietany 18%sól,
pieprz,
vegeta60 ml
wina białego wytrwanego2 łyżki
masła kalorwanegoPrzygotowanie:Na patelni rozpuszczamy
masło, i następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulkę. Dusimy ją około 15 min. Po upływie czasu dodajemy nasze obgotowane
grzybki. Posypujemy całość
solą,
pieprzem oraz
vegetą i dusimy całość około 15 min od czasu do czasu mieszając. Następnie przez 5 min podsmażamy delikatnie. Wlewamy 60 ml naszego
wina i trzymamy całość do czasu całkowitego odparowania. Następie dodajemy naszą
śmietankę i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Często mieszamy doprawiamy
solą i
pieprzem wedle uznania. Sos można zjadać z
chlebem,
ziemniakami, różnymi
mięsami! Urozmaici smak każdego dania!