Wykonanie
Próbowaliście
szpinakowych muszli? Danie jest rewelacyjne. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Idealne na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z tyłu opakowania
makaronu Conchiglioni Nr 55 (muszle). Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 1 opakowanie
makaronu Conchiglioni (muszle)- 4 ząbki
czosnku- 1 opakowanie
mrożonego szpinaku- 1 opakowanie
sera feta- 5 dużych
pomidorów (dałam 2 puszki
pomidorów)- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 3 łyżki
masła- tarty
ser-
sól,
pieprz,
zioła do smakuPRZYGOTOWANIE:Makron ugotować al dente (musi być twardy), następnie każdą sztukę wyłożyć na płaskiej powierzchni by się nie skleił.3 ząbki
czosnku posiekać. Na patelni rozgrzać
masło i na wolnym ogniu podsmażyć
czosnek. Dodać rozdrobniony
szpinak i podgrzewać do uzyskania gładkiej masy.
Serek rozdrobnić widelcem i połączyć ze
szpinakiem. Doprawić do smaku.
Pomidory obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać posiekany ząbek
czosnku i
pomidory. Doprawić
ziołami,
solą i
pieprzem, chwilkę podsmażyć. Następnie wszystko wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.Każdą muszlę napełnić łyżeczką farszem i układać na sosie. Całość posypać
żółtym serem. Przykryć i zapiekać ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180*C. Smacznego!