Wykonanie
Ponieważ we wspomnianym w poprzednim
poście sklepie w kropeczki sprzedają
pstrągi pakowane po dwa, drugiego zrobiłem po żydowsku. Robi się go trochę dłużej, ale efekt jest rewelacyjny. Przepis ten powstał z kombinacji kilku przepisów znalezionych w necie. Te na
pstrąga po żydowsku są bardzo do siebie podobne. Ja postanowiłem dodać
rodzynki i nie przecierałem sosu. Lubię smażoną
cebulę z
pomidorami, a
rodzynki i tak by przez sitko nie przeszły;)
Pstrąga przyprawiłem wg przepisu, który znalazłem jakiś czas temu w koperkowej kuchni . Ugotowałem go wtedy na parze, zamiast grillować, a
masło zastąpiłem
oliwą. Tym razem zrobiłem jednak masełko
pietruszkowe. Jest tak dobre, że właściwie zasługuje na odrębny post:)
Składniki:świeży
pstrąg patroszony – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczekświeża
kolendra – 2 gałązki
masło – 2 łyżki
cebula – 2 szt.
czosnek – 3 ząbki
białe wino wytrawne – 1 szklankasok z ½
cytrynycukier – 2 łyżeczki
rodzynki – 100 gram
pomidory krojone – 1 puszka
przyprawy –
sól,
pieprz,
liść laurowyMasełko
pietruszkowe:Do miseczki wrzucamy 2 łyżki
masła, garść posiekanej
pietruszki (resztę zostawiamy nieposiekaną), trochę posiekanej
cebuli i wyciśnięty ząbek
czosnku. Mieszamy wszystko widelcem. Staramy się nie zjeść wszystkiego z
pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do
ryby:)
Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną
cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem
czosnku,
solą i
pieprzem. Skrapiamy
sokiem z cytryny. Do środka
ryby wkładamy masełko razem z
natką pietruszki i
kolendrą (
zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat).
Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Pokrojoną na plasterki
cebulę podsmażamy na patelni z
solą i
pieprzem. Zalewamy
białym winem, dodajemy
rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia i układamy
pstrąga. Dusimy pod przykryciem 5 minut, obracamy delikatnie
pstrąga i dodajemy
pomidory i
liść laurowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec dodajemy
sok z cytryny,
cukier i wyciśnięty jeden ząbek
czosnku.
Pstrąga przekładamy delikatnie na talerz, sos doprawiamy do smaku i podajemy razem z
pstrągiem.