ßßß Cookit - przepis na Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami

Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes"
Dziś przedstawiam przepis na kolejny francuski klasyk -mule. Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli podane w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami. Szybkie i przepyszne!
Scroll down for recipe in English
(2-3 porcje)
Składniki:
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki masła
1 kg muli, dokładnie oczyszczonych
1/2 szklanki białego wina
3-5 małe pomidory (np. koktajlowy), pokrojone w kostkę
1/2 liścia laurowego
mielony pieprz do smaku
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
W większym rondlu rozpuść masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż mule.
Dolej wino, włóż liść laurowy, pietruszkę i dopraw pieprzem, po czym wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Wmieszaj pomidory, przykryj rondel i gotuj przez 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą. Wyrzuć te nieotwarte.
Podawaj je z dużą ilością sosu wraz z pieczywem do maczania.
Smacznego!
English version
Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes
(2-3 servings)
Ingredients:
1 onion, chopped
4 garlic cloves, chopped
3 tbsp butter
1 kg mussels, well scrubbed and debearded
1/2 cup white wine
3-5 small tomatoes, chopped
1/2 bay leaf
freshly ground pepper, to taste
1/4 cup parsley, chopped
Preparation:
Cook the onion, garlic and the butter on medium heat until the onions are soft. Turn up the heat to high and add the mussels.
Pour in the white wine, bay leaf, parsley, ground pepper and stir for about 1 minute. Stir in the tomatoes, cover and cook for 5 minutes until all the mussels have opened. Discard any mussels that did not open.
Serve the mussels in large bowl with the broth and baguette slices for dipping.
Enjoy!
Share the post "Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes"
Źródło:http://karmelowy.pl/mule-w-sosie-z-bialego-wina-z-cebula-i-pomidorami-mussels-in-white-wine-sauce-with-onions-and-tomatoes