Wykonanie
Share the post "Mule w sosie z
białego wina z
cebulą i
pomidorami / Mussels in white
wine sauce with onions and tomatoes"Dziś przedstawiam przepis na kolejny francuski klasyk -mule. Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli podane w sosie z
białego wina z
cebulą i
pomidorami. Szybkie i przepyszne!Scroll down for recipe in English
(2-3 porcje)Składniki:1
cebula, pokrojona w drobną kostkę4 ząbki
czosnku, posiekane3 łyżki
masła1 kg muli, dokładnie oczyszczonych1/2 szklanki
białego wina3-5 małe
pomidory (np. koktajlowy), pokrojone w kostkę1/2
liścia laurowegomielony
pieprz do smaku1/4 szklanki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:W większym rondlu rozpuść
masło, włóż
cebulę wraz z
czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż mule.Dolej
wino, włóż
liść laurowy,
pietruszkę i dopraw
pieprzem, po czym wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Wmieszaj
pomidory, przykryj rondel i gotuj przez 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą. Wyrzuć te nieotwarte.Podawaj je z dużą ilością sosu wraz z
pieczywem do maczania.Smacznego!
English versionMussels in white
wine sauce with onions and tomatoes(2-3 servings)Ingredients:1 onion, chopped4 garlic cloves, chopped3 tbsp butter1 kg mussels, well scrubbed and debearded1/2 cup white
wine3-5 small tomatoes, chopped1/2 bay leaffreshly ground pepper, to taste1/4 cup parsley, choppedPreparation:Cook the onion, garlic and the butter on medium heat until the onions are soft. Turn up the heat to high and add the mussels.
Pour in the white
wine, bay leaf, parsley, ground pepper and stir for about 1 minute. Stir in the tomatoes, cover and cook for 5 minutes until all the mussels have opened. Discard any mussels that did not open.
Serve the mussels in large bowl with the broth and baguette slices for dipping.Enjoy!
Share the post "Mule w sosie z
białego wina z
cebulą i
pomidorami / Mussels in white
wine sauce with onions and tomatoes"