ßßß Cookit - przepis na Żurek

Żurek

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiad żurek. Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale nie jadam jej zbyt często. Jeszcze nigdy nie zrobiłem też samodzielnie zakwasu – skoro nawet moja babcia zawsze używała żurku w proszku, to nie widzę powodu, żeby cztery dni wcześniej kwasić mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę.
Składniki:
0,5 kg białej kiełbasy
20 dkg wędzonego boczku (opcjonalnie)
2 jajka
3 ziemniaki
2 marchewki
½ selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 opakowania żurku w proszku
przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek
Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i kiełbasę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli (pół łyżeczki). Do gotowania można dodać też kawałek wędzonki – rzecz gustu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Żurek w proszku rozrabiamy zimną wodą, wlewamy do zupy, dodajemy majeranek, pieprz i pokrojony czosnek. Gotujemy około 10 – 15 minut i doprawiamy do smaku. Do talerza dodajemy ugotowane na twardo jajko i pokrojoną kiełbasę.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2012/11/zurek.html