Wykonanie
Nie wyobrażam sobie mroźnych dni bez takiego smaku wiosny i lata zamkniętego w małych słoiczkach, teraz jest właśnie taki czas by zaopatrzyć swoją spiżarkę w takie domowe pełne smaków i aromatów
konfitury z
truskawek z dodatkiem kwiatów czarnego bzu doprawione szczyptą
cayenne. Polecam jest obłędna!




Składniki:3 kg świeżych
truskawek5 dużych łodyg
rabarbaru2 pęczki kwiatów czarnego bzu2
cytryny1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne2 kg
cukru żelującego 1:1 DIAMANT1/2 kg
cukruSposób wykonania:
Truskawki odszypułkować opłukać na sicie, umyty
rabarbar pokroić w kostkę. Wszytko włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać
cukrami i podgrzewać do momentu zagotowania,gotować mieszając około 5 minut

następnie dodajemy suchy, przebrany kwiat bez robaczków, nie myjemy!! aby nie strzepać pyłku, oraz wyciśnięty
sok z cytryny, doprawiamy
pieprzem cayenne gotujemy 3 minuty,

po czym gorącą
konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków , zakręcamy natychmiast i okręcamy w gruby koc, nie pasteryzujemy.Trzymamy w kocu najlepiej całą noc.Zimne wynosimy do spiżarki.Smacznego!Smacznego!http://www.diamant.pl/