Wykonanie
Dzień dobry!Z wielkim smutkiem
pora zacząć się godzić z informacją, że kończy się sezon
truskawkowy... Oczywiście jak co roku nie nacieszyłam się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-).Dzisiaj prezentuję Wam ostatni
truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem
rabarbaru i
wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę
chleba z
masłem.
Składniki:1 kg
truskawek (masa bez szypułek)1 kg
rabarbaru2
laski waniliiok. 400 g
cukrusok z 1
cytrynyWykonanie:
Truskawki kroimy w ćwiartki, a
rabarbar w plasterki, całość zasypujemy
cukrem. Z
wanilii wyciągamy ziarenka, dodajemy je do
truskawek i
rabarbaru razem z pozostałymi
laskami wanilii. Całość pozostawiamy na ok. godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dodajemy
sok z cytryny i zaczynamy smażyć
konfitury, aż uzyskają satysfakcjonującą nas konsystencję. Jeśli
konfitura będzie zbyt mało słodka, można ją dosłodzić. Wyciągamy pozostałości
wanilii.Gotową, gorącą
konfiturę nakładamy do wyparzonych, czystych słoików i pasteryzujemy 30 minut na ciepło.Smacznego!