Wykonanie
Ktoś mi gdzieś, kiedyś powiedział, że
dżem truskawkowy to robi z
wanilią i
cytryną. Oczy szeroko otworzyłam, bo nie znałam takiego sposobu na przygotowanie
dżemu. Zawsze robiłam tylko standardowy
dżem truskawkowy (lub mieszanki - tak jak
dżem truskawkowo-
rabarbarowy). Nadal pozostaję największą fanką najprostszego
dżemu, ale postanowiłam w tym roku wypróbować coś nowego... Zapuściłam wujka google do pracy, przeczytałam kilkanaście różnych przepisów i oto co mi z tego wszystkiego wyszło:
Składniki:2 kg
truskawek1,5 kg
cukru3
cytryny4
laski waniliiWykonanie:
Konfiturę wykonuje się prosto, ale długo. Pierwszego wieczoru myjemy
truskawki i zasypujemy je
cukrem. (Jeśli są duże, można je pokroić na drobniejsze kawałki).Odstawiamy by puściły duuuużo soku. Następnego dnia zagotowujemy całość wraz z
sokiem z wszystkich
cytryn. (ew. myślę, ze mozna dodać ciut otartej
skórki z cytryny).Następnie zlewamy sok do osobnego garnka.Z
lasek wanilii wyskrobujemy ziarenka i odkładamy " na później". A laski dodajemy do soku. Teraz gotujemy sok (by nam się
owoce nie rozpadły). Około godziny - tak by zgęstniał dobrze.Następnie do soku dodajemy
truskawki i ziarenka
wanilii. Gotujemy ok 10 minut. Wrzącą
konfiturę przekładamy do gorących, wyparzonych słoików. Zakręcamy, stawiamy na pokrywkach i odstawiamy do wystygnięcia.Wydrukuj przepis