Wykonanie
Podobne
chlebki już piekłam i pokazywałam na blogu.Przepis oryginalny jest zgodny z dietą Dukana, ja go troszkę przerobiłam.
Składniki:- 3
jajka- 20 łyżek
otrąb mix (ja użyłam jęczmiennych, żytnich, gryczanych, owsianych)- 4 łyżki
płatków owsianych górskich- 10 łyżek
odtłuszczonego mleka granulowanego- 5 łyżek
jogurtu naturalnego- 3 płaskie łyżeczki
drożdży instant- 2 łyżki letniej
wody- 3 łyżki
mleka- 1 łyżka
oliwy z oliwek-
sól-
czarnuszka (ok. 1 łyżeczki)-
pestki dyni na wierzch (lub inne nasionka)Wszystkie składniki (oprócz pestek dyni) miksujemy, przekładamy do formy wysmarowanej
oliwą, górę posypujemy
pestkami dyni (troszkę wciskamy je w ciasto) .Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, następnie 15 minut w 180 stopniach.Chłodzimy na kratce.