ßßß Cookit - przepis na Grahamki

Grahamki

nazwa

Wykonanie

Miło jest obudzić się rano i poczuć zapach świeżych bułeczek,
a kiedy jeszcze są to bułeczki zrobione własnoręcznie...
Ponieważ natknęłam się w sklepie na mieszankę mąk ' Graham orkiszowy",
postanowiłam upiec domowe grahamki.
Przygotowanie ciasta nie jest zbyt skomplikowane, to po porostu ciasto drożdżowe,
za to istotne by było dobrze wyrobione i sprężyste.
Bułeczki wychodzą pyszne, pachnące i bardzo sycące.
Składniki:
500 g mieszanki "Graham orkiszowy" ( skład mieszanki stanowią: maka pszenna, sól, mąka ciemna orkiszowa 20% oraz mąka graham 20% )
7 g drożdży instant lub 12 g świeżych
340 ml wody letniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
ponadto:
1 jajko
1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
Mieszankę, drożdże i sól umieścić w misce, wlać wodę i olej. Wymieszać na jednolitą masę. Najlepiej robotem na najniższych obrotach (ok 10 min.). Gdy ciasto jest elastyczne przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na następne 30 minut.
Jajko rozmącić i dodać łyżkę mleka.
Piekarnik nagrzać do temp. 210C.
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmarować je rozmąconym jajkiem
Piec ok. 30 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/09/Grahamki.html