Wykonanie
Miło jest obudzić się rano i poczuć zapach świeżych bułeczek,a kiedy jeszcze są to bułeczki zrobione własnoręcznie...Ponieważ natknęłam się w sklepie na mieszankę mąk ' Graham orkiszowy",postanowiłam upiec domowe
grahamki.Przygotowanie ciasta nie jest zbyt skomplikowane, to po porostu
ciasto drożdżowe,za to istotne by było dobrze wyrobione i sprężyste.Bułeczki wychodzą pyszne, pachnące i bardzo sycące.
Składniki:500 g mieszanki "Graham orkiszowy" ( skład mieszanki stanowią:
maka pszenna,
sól,
mąka ciemna orkiszowa 20% oraz
mąka graham 20% )7 g
drożdży instant lub 12 g świeżych340 ml
wody letniej1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwyponadto:1
jajko1 łyżka
mlekaSposób wykonania:Mieszankę,
drożdże i
sól umieścić w misce, wlać
wodę i
olej. Wymieszać na jednolitą masę. Najlepiej robotem na najniższych obrotach (ok 10 min.). Gdy ciasto jest elastyczne przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.Stolnicę oprószyć
mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na następne 30 minut.
Jajko rozmącić i dodać łyżkę
mleka.Piekarnik nagrzać do temp. 210C.Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmarować je rozmąconym
jajkiemPiec ok. 30 minut.Smacznego :)