Wykonanie
Zastanawiałem się, co zrobić z nadmiarem
mąki gryczanej. Miało powstać "coś" szybkiego, a przecież taka właśnie jest włoska focaccia, z tym, że ktoś mnie wyprzedził w pomyśle... :-) Focaccia to nic innego jak spód do pizzy wypełniony różnymi dodatkami. Nie da się tego zepsuć, a efekt jest naprawdę bardzo zaskakujący (oczywiście pozytywnie).
Składniki:- 2 szklanki
mąki gryczanej- 3/4 szklanki
mąki jaglanej- 10g
drożdży- 2 łyżeczki
soli-
oliwa z oliwek-
oliwki zielone i czarne-
suszone pomidory-
tymianek-
rozmarynPrzygotowanie:1.
Drożdże rozcieramy z łyżką ciepłej
wody i pozostawiamy na ok 10 minut.2. Do miski wsypujemy
mąkę gryczaną,
mąkę jaglaną oraz dodajemy
drożdze. Mieszamy, a następnie dodajmy tyle ciepłej
wody, aby ciasto było gęste i kleiste. Nie ma potrzeby zagniatania ciasta - mieszamy drewnianą łyżką.3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h, a następnie ponownie mieszamy łyżką.4. Ciasto polewamy
oliwą z oliwek.5. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim ciasto.6. Na cieście układamy
suszone pomidory,
oliwki oraz posypujemy
tymiankiem i
rozmarynem.7. Pieczemy w piekarniki w temp 250 st. przez ok 10 minut.Focaccię podajemy z
oliwą z oliwek tzn. przez polewamy ją
oliwą, lub maczamy kawałki ciasta w
oliwie. Naprawdę polecam! Jest pysznie! :)