Wykonanie
A dzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa
rozmarynu i
suszonych pomidorów.Składniki;10 g świeżych
drożdży,150 ml ciepłej, lecz nie gorącej
wody,250 g
mąki,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
cukru,2 łyżki
oliwy z oliwek (1 do ciasta, 1 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu),
suszone pomidory,
rozmarynWykonanie;Z
drożdzy , 50 ml
wody, 2 łyżek
mąki i łyżeczki
cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 20 minut.Do
mąki dodajemy
sól,
oliwę z oliwek i resztę
wody.Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy je na blachę, dość płasko. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.Wyrośnięte ciasto skrapiamy
oliwą wykładamy
suszone pomidory i posypujemy
rozmarynem.Piekkarnik nagrzewany do 220 stopni i pieczemy około 20 minut.
/źródło http://razdwatrzykuchnia.blogspot.com//