Wykonanie
Zdrowy i pyszny obiad gotowy w pół godziny - pęczotto z
kaszy pęczak z dodatkiem
polędwiczki i
młodej kapusty oraz plasterków
marchewki.
Mięso przygotować należy na samym początku, obsmażając je tylko delikatnie ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je w szczelnie przykrytym pojemniku, aby "doszło" oraz nabrało miękkości i było wspaniale soczyste. Do tego mnóstwo zdrowej
kaszy pęczak, którą osobiście uwielbiam, i którą należy podlewać
bulionem (użyłam drobiowego, bo akurat taki miałam zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana
młoda kapusta oraz chrupiące plasterki
marchewki.Ekspresowy, pożywny i przepyszny obiad lub kolacja dla rodziny gotowe:)SKŁADNIKI (na około 4 porcje):1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g)2 duże ząbki
czosnku5 łyżek
oliwy z oliwek0,5 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykisólświeżo zmielony
pieprz1 szklanka
kaszy pęczak (200 g)1 duża
cebula2 średnie
marchewki600 ml
bulionu (warzywnego lub np. drobiowego)0,5 główki
młodej kapusty (3,5 szklanki)WYKONANIE:Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć
mięso do miski, dodaj 3 łyżki
oliwy, starty
czosnek,
paprykę,
sól oraz
pieprz i dokładnie wymieszaj.Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzuć doprawione
polędwiczki i smaż około 3-4 minut, kilka
razy mieszając
mięso, aby ścięło się ze wszystkich stron. W środku
mięso ma być niedosmażone. Następnie przełóż je bez tłuszczu do plastikowego pojemniczka i przykryj szczelnie folią aluminiową.
Polędwiczki dojdą w tym czasie i będą idealnie soczyste i miękkie.Do pozostałego po
mięsie tłuszczu dolej 2 łyżki
oliwy i podsmaż na tym krótko posiekaną drobno
cebulę.Dosyp
kaszę, przesmaż całość 1 minutę, a następnie wlej 1/3
bulionu i dodaj pokrojoną w cienkie plasterki
marchewkę. Przykryj pokrywką i duś
kaszę, aż wchłonie cały płyn. W razie konieczności możesz
kaszę delikatnie zamieszać.Dolej znowu 1/3
bulionu i gotuj
kaszę pod przykryciem do jego całkowitego wchłonięcia. Zrób tak samo z ostatnią porcją
bulionu . Całość powinna zająć jakieś 20-25 minut .Na koniec dodaj
polędwiczki wraz z powstałym z nich w pojemniku sosem oraz posiekaną w 3 cm paski
kapustę. Podduś całość jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż
kapusta zmięknie. W razie potrzeby
posól i popieprz do smaku. Gotowe! Smacznego!