ßßß Cookit - przepis na Młoda kapustka z koperkiem

Młoda kapustka z koperkiem

nazwa

Wykonanie

Młoda kapustka to coś na co czekam z niecierpliwością cały rok :) Uwielbiam ją koniecznie z dużą ilością koperku :) W ciągu roku też ją gotuje, ale wówczas pojawia się na moim stole w wersji bardziej sycącej tj z dodatkiem śmietany i mąki oraz odrobiny octu tak jak tutaj (klik) Wiosenna młoda kapustka jest jednak sama w sobie tak pyszna, że nie wymaga szczególnie wielu zabiegów by i tak zachwycać smakiem. Ja robię ja w najprostszy z możliwych sposobów. Polecam wam baaardzo ;)
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 cebule
pęczek koperku
oliwa do podsmażenia
ok 500 ml bulionu np drobiowego
sól, pieprz
Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oliwie. Kapustę zalać bulionem i gotować ok 20 min do miękkości (Najpierw chwile pod przykryciem a następnie bez - bulion powinien się wygotować w tym czasie). Do kapusty dodać podsmażoną cebulę. Doprawić sola i pieprzem a na koniec dodać pokrojony koperek. :) Jeśli ktoś lubi bardziej treściwą to można dodać odrobinę śmietany i zaprawić ja mąką, jednak tak jak napisałam.... ja najbardziej lubię ją w takiej prostej wersji :) Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/05/moda-kapustka-z-koperkiem.html