Wykonanie

Pyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:)
Pstrąg pieczony z
masłem,
czosnkiem,
tymiankiem i
sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je
oliwą z oliwek i posypać
przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą"
rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko i bardzo pożywnie:)
Pstrąga można kupić w większości marketów w naprawdę dobrej cenie. Taką
rybkę możecie podać na obiad, ale również podjąć nią gości na kolacji. Moje Dzieci uciekają jak widzą te rybie oczy, ale i tak na końcu zajadają
pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za
rybami, brzęczy, że nie będzie jadł, ale - postawiony pod ścianą groźbą rozwodu - w końcu zjada
rybę, bo nie ma chłopina wyjścia:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na dwie duże porcje):2
pstrągi patroszone2 łyżeczki
masła2 ząbki
czosnkusok z cytryny4 plasterki
cytrynygałązki świeżego
tymianku (może być suszony)
sólświeżo zmielony
pieprzDODATKOWO:500-600 g
ziemniaków (użyłam
młodych)0,5
czerwonej papryki0,5 pomarańczowej
papryki3 małe
czerwone cebulki6 ząbków
czosnkukilka gałązek
tymianku (może być suszony)
sólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:WARZYWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod
wodą.
Ziemniaki i
cebulę pokrój na ćwiartki.
Paprykę czerwoną i
pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki
ziemniaków,
cebuli,
papryki oraz ząbki
czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko
oliwą z oliwek (około 3-5 łyżek),
posól i popieprz do smaku, posyp
tymiankiem (świeżym lub suszonym).Wstaw warzywa na 25 -30 minut do nagrzanego piekarnika.
RYBY:
Pstrągi umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem.
Skrop je w środku
sokiem z cytryny,
posól i popierz w środku i na zewnątrz.Do środka włóż łyżeczkę
masła i po 1 ząbku
czosnku przeciśniętego przez praskę. Wsadź po gałązce
tymianku.Na podpieczone warzywa połóż
ryby, a na nie po dwa plasterki
cytryny. Zapiecz całość około 25 minut . Gotowe! Smacznego!
