Składniki4 duże ziemniaki1/2 pęczka młodejcebulki2 łyżki masła200 gram mięsa mielonego100 gram świeżo startego ementalerapieprz, sól, czerwona papryka wg uznaniaSposób przygotowaniaKrok 1Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie. Nie powinny być zbyt miękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Krok 2Cebulkę oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć cebulkę razem z mięsem. Doprawić pieprzem i papryką.Krok 3Ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć środek, wymieszać go z mięsem. Masą napełnić łódeczki z ziemniaków. Posypać solą, na wierzchu ułożyć resztę masła w wiórkach. Posypać serem i zapiekać ok. 10 minut przy włączonej górze piekarnika. Podawać z mizerią bądź buraczkami.