Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pulpety w aromatycznym
sosie pomidorowym. Danie to lubię za to, że jest pyszne i porcję można zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad. Danie to nie
traci walorów
smakowych podczas mrożenia.

Składniki na pulpety:1/2 kg mielonej
karkówki1 mała
cebula3 ząbki
czosnku1/4 szklanki
bułki tartej1
jajkoczubata łyżeczka
majerankusólpieprzolej do smażenia pulpetówSkładniki
sosu pomidorowego:1 duża
cebula pokrojona w kostkę5 ząbków
czosnku posiekanych w drobną kostkępół kilo
pomidorów lub 1 puszka
pomidorów (drobno posiekanych)3 czubate łyżki łagodnego
keczupu2 czubate łyżeczki
suszonego oregano1,5 czubatej łyżeczki suszonego
lubczyku1,5 czubatej łyżeczki suszonego
majeranku1 czubata łyżeczka suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
cukrupieprzszklanka
bulionu warzywnegosól do smakuWykonanie:Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco:
Mięso i
cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie
karkówki, wówczas
cebulę kroję w bardzo drobną kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.Dodajemy
bułkę tartą mocno namoczoną
wodą oraz
jajko.
Mięso solimy,
pieprzymy, wsypujemy
majeranek.Całość dokładnie wyrabiamy.Z
mięsa formujemy niewielkie kulki. Smażymy je krótko na gorącym
oleju (z dwóch stron), do uzyskania efektu przyrumienienia
mięsa.Pulpety przekładamy do garnka. Do garnka dodajemy również wszystkie składniki
sosu pomidorowego. Pulpety powinny być przykryte sosem. Jeśli tak nie jest, dolewamy troszkę gorącej
wody.Całość gotujemy pół godziny. Po 15 minutach gotowania, gdy kawałki
pomidorów zaczynają się rozpadać, sos delikatnie mieszamy.Jeśli wolicie, aby sos miał bardziej gładką konsystencję,
pomidory, przed dodaniem do garnka, zamiast drobno kroić, można zmiksować blenderem.Smacznego :)