ßßß Cookit - przepis na Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym

Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to lubię za to, że jest pyszne i porcję można zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad. Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia.
Składniki na pulpety:
1/2 kg mielonej karkówki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
1 jajko
czubata łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia pulpetów
Składniki sosu pomidorowego:
1 duża cebula pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku posiekanych w drobną kostkę
pół kilo pomidorów lub 1 puszka pomidorów (drobno posiekanych)
3 czubate łyżki łagodnego keczupu
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
1,5 czubatej łyżeczki suszonego lubczyku
1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
szklanka bulionu warzywnego
sól do smaku
Wykonanie:
Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco:
Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Dodajemy bułkę tartą mocno namoczoną wodą oraz jajko.
Mięso solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek.
Całość dokładnie wyrabiamy.
Z mięsa formujemy niewielkie kulki. Smażymy je krótko na gorącym oleju (z dwóch stron), do uzyskania efektu przyrumienienia mięsa.
Pulpety przekładamy do garnka. Do garnka dodajemy również wszystkie składniki sosu pomidorowego. Pulpety powinny być przykryte sosem. Jeśli tak nie jest, dolewamy troszkę gorącej wody.
Całość gotujemy pół godziny. Po 15 minutach gotowania, gdy kawałki pomidorów zaczynają się rozpadać, sos delikatnie mieszamy.
Jeśli wolicie, aby sos miał bardziej gładką konsystencję, pomidory, przed dodaniem do garnka, zamiast drobno kroić, można zmiksować blenderem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/10/pulpety-w-aromatycznym-sosie-pomidorowym.html