Wykonanie
Popularność mojego
sosu pieczarkowego na blogu jest nie do przebicia. W statystykach jest to najczęściej poszukiwany przepis na blogu, najchętniej komentowany i z przepisu skorzystała już rzesza ludzi. Nie sądziłam, że taki zwykły
sos pieczarkowy odniesie taki sukces :)Niedawno zrobiłam nieco odmienną wersję z
koperkiem, ponieważ bardzo lubię też sos
koperkowy . Wyszedł pyszny. Polecam!
Składniki:20 dag
pieczarek1
cebula1,5 szklanki
wodysólpieprzodrobina
cukrugarść siekanego
koperku1,5 łyżki
mąki2 łyżki
śmietany 18%Sposób przygotowania:1.
Cebulę siekamy,
pieczarki kroimy w plasterki.2. W rondelku rozgrzewamy odrobinę
oleju, dodajemy
cebulę i
pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość
wody z
pieczarek wyparuje, wlewamy
wodę, dodajemy trochę
soli i gotujemy.3. Gdy
pieczarki zmiękną,
mąkę i
śmietanę mieszamy z zimną
wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy
koperek, doprawiamy do smaku odrobiną
cukru i
pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili
sos jest gotowy.Smacznego!!!