Wykonanie
Mój ulubiony wiosenny sosik!
Składniki:duża nawiązka świeżego
koperku lub dwie małe nawiązki2 szklanki
wody3 łyżki
oleju2 łyżki
mąki1
cebulasól,
pieprz3-4 łyżki
śmietany 18%odrobina
cukru do smakuSposób przygotowania:1.
Koperek dokładnie myjemy, a następnie siekamy.2. W rondelku rozgrzewamy
olej, dodajemy
mąkę, robimy białą zasmażkę, następnie wlewamy
wodę cały czas mieszając sos.3. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy posiekaną
cebulkę i
koperek. Przyprawiamy.4. Na koniec dodajemy
śmietanę i energicznie mieszamy. Doprawiamy odrobiną
cukru do smaku.5. Jak widać na zdjęciu, sos był serwowany z
rybą. Osobiście mi najbardziej smakuje z
jajkiem sadzonym.Smacznego :)