ßßß
            
        
Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm):Biszkopt:3 jajka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2-3 łyżeczki kakao6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem budyniowy:1,5 szklanki mleka2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 budyń waniliowy1/2 kostki masłaTruskawki:350 g truskawek (mogą być mrożone)2 galaretki truskawkowe400 ml wrzątkuDodatkowo:okrągłe biszkoptydowolne dekoracjemocny wystudzony napar herbaty do nasączenia biszkoptów
Sposób wykonania:1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ubić, dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylać do tortownicy i piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty.2. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając jednocześnie do momentu, aż zgęstnieje. Pozostawić budyń do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń.3. Truskawki: truskawki odmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dodać do truskawek. Całość odstawić do lekkiego stężenia.4. Składamy ciasto (odłożyć trochę kremu budyniowego i truskawek do dekoracji): biszkopt nasączony herbatą, część kremu budyniowego, część truskawek, okrągłe biszkopty, część truskawek. Kiedy truskawki stężeją wyłożyć krem budyniowy i przykryć biszkoptem. Lekko nasączyć. Ciasto udekorować wedle uznania: u mnie truskawkowa warstwa na wierzchu, krem budyniowy po bokach obsypany kolorową posypką.5. Tort schłodzić.Smacznego!!!