ßßß
            
        
Składniki :Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1 litr mleka1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1 budyń waniliowy1 żółtko200 g masłaszczypta soliDo nasączenia:½ szklanki zaparzonej mocnej esencji herbaty1 łyżeczka cukru wanilinowegoDodatkowo:0,5 kg truskawek2 galaretki truskawkowe3 szklanki wodyPotrzebne akcesoria :blaszka do pieczenia o wymiarach: 23cm x 41cmpapier do pieczeniaSposób przygotowania:Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do stężenia. Truskawki odszypułkować i umyć pod bieżącą wodą.W 1/2 szklanki wrzącej wody zaparzyć zwykłą herbatę, wymieszać z 1 łyżeczką cukru wanilinowego i odstawić do przestygnięcia.Biszkopt :Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Suche składniki dodawać po jednej łyżce do ubitych jajek z cukrem stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera, aż do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej gładkiej masy.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać na nią ciasto. Piec w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku około 20 – 25 minut. Po upieczeniu zostawić biszkopt w zamkniętym piekarniku na około 20 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.Biszkopt nasączyć herbatą wymieszaną z cukrem wanilinowym.Masa budyniowa:Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną, budyń oraz dodać żółtko, po czym zmiksować na jednolitą masę.Do reszty mleka dodać cukier, masło oraz szczyptę soli i zagotować.Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę budyniową, mieszać intensywnie, aż do momentu zagotowania się masy (widoczne będą pęcherzyki powierza).Gorącą masę budyniową nałożyć na biszkopt, po czym odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na czas zastygnięcia galaretki.Kiedy galaretka będzie już dość gęsta, wówczas na masie budyniowej ułożyć truskawki i zalać je galaretką, po czym wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.Moje uwagi:Biszkopt oraz masę budyniową można przygotować poprzedniego dnia, natomiast wykończenie ciasta – nałożenie truskawek i galaretki można wykonać na kilka godzin przed podaniem.Do nasączenia ciasta można użyć mniejszej ilości herbaty niż zakłada to przepis.