ßßß Cookit - przepis na Zupa grochowa z makaronem

Zupa grochowa z makaronem

nazwa

Wykonanie

Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja m ama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka, ale syta. Jak jeszcze by liśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecier anego groszku :) A to dlatego, że groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna!
Składniki:
2,5 - 3 litry wywaru np. na skrzydełk ac h
3/4 szklanki grochu łuskanego
3/4 szklanki suchego makaronu
1 marchewka
1 pietruszka
majeranek
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Warzy wa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.
2. Do gotującego się wywaru dodajemy marchewkę, pie t ruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy groch i gotujemy do miękkoś ci.
3. W osobnym gar nku gotujemy makaron w osolonej wodzie, g d y będzie miękki przelewamy go zimną wodą i zostawiamy by ściekł.
4. Kiedy groch będzie miękki do zupy dodajemy makaron, całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec możemy dodać siekaną pietruszkę.
5. D o zupy świetnie na dają się nie tylko makaronowe świderki, ale też mał y makaron jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/02/zupa-grochowa-z-makaronem.html