Wykonanie
Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja m ama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka, ale syta. Jak jeszcze by liśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecier anego
groszku :) A to dlatego, że
groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna!
Składniki:2,5 - 3 litry
wywaru np. na skrzydełk ac h3/4 szklanki
grochu łuskanego3/4 szklanki suchego
makaronu1
marchewka1
pietruszkamajeraneksól,
pieprzziele angielskieliść laurowySposób przygotowania:1. Warzy wa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.2. Do gotującego się
wywaru dodajemy
marchewkę, pie t
ruszkę,
ziele angielskie,
liść laurowy i gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy
groch i gotujemy do miękkoś ci.3. W osobnym gar nku gotujemy
makaron w osolonej wodzie, g d y będzie miękki przelewamy go zimną
wodą i zostawiamy by ściekł.4. Kiedy
groch będzie miękki do zupy dodajemy
makaron, całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Na koniec możemy dodać siekaną
pietruszkę.5. D o zupy świetnie na dają się nie tylko
makaronowe świderki, ale też mał y
makaron jak na zdjęciu poniżej.Smacznego!!!