Wykonanie
Moimi ulubionymi
buraczkami na zimę są te w zalewie chrzanowej . Ale tym razem chciałam spróbować innych i padło na ten przepis . Pyszne wyszły - na zimę będą jak znalazł.
Składniki:3 kg
buraków3 duże
czerwone papryki3 duże
cebuleZalewa:1 szklanka
wody1 szklanka
olejupół szklanki
octu3/4 szklanki
cukru1 łyżka
soliSposób przygotowania:1.
Buraki płuczemy i razem z łupkami gotujemy 1 godzinę. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.2.
Cebulę i
paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę.3. Gotujemy wszystkie składniki zalewy.4. Do gotującej się zalewy dodajemy
cebulę i
paprykę, gotujemy 15 minut.5. Dodajemy
buraki i całość gotujemy jeszcze 10 minut.6. Gorącą
sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby wieczka złapały.Smacznego!