Wykonanie
Jak już znudzą się nam tradycyjne tarte
buraczki ,można spróbować sałatki zimowej z
buraczka ,
papryki i
cebulki -ma naprawdę nie typowy smak i pasuje do każdego dania obiadowego . Co najważniejsze przechowuje się długo i smakuje zawsze tak samo dobrze ..
Trzeba zgromadzić :2 kg
buraczków4 duże
papryki czerwone -grubościenne5 dużych
cebul2 szklanki
oleju roślinnego1,5 l
wody1,5 szklanka
octu 10 %
spirytusowego1 szklanka
cukru , 2 łyżki
soliBuraczki gotujemy w łupinach do miękkości , studzimy , obieramy i kroimy w kosteczkę ( wielkość jak kto lubi ) .
Cebulę i
paprykę obieramy i również kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak
buraczki . Wszystkie składniki wkładamy do miski ( na dno
buraczki potem papryka i na końcu
cebula ) solimy
cebulę lekko z wierzchu i zostawiamy nie mieszając najlepiej na całą noc . Po upływie tego czasu mieszamy i wkładamy do słoików zostawiając około 1 cm od wierzchu wolnej przestrzeni . W międzyczasie przygotowujemy zalewę z
wody,
octu,
cukru i
soli -zagotowujemy ją i gorącą zalewamy warzywa -również nie dolewając do samego końca . Pozostałą przestrzeń wolną zalewamy
olejem ,zakręcamy i pasteryzujemy około 30 minut . To świetna przystawka obiadowa , można ją również odcedzić z zalewy i wymieszać z
jogurtem greckim ,a wtedy po poprószeniu
pieprzem, otrzymamy doskonałą
sałatkę 😉 Smacznego