ßßß
Trzeba zgromadzić :2 kg buraczków4 duże papryki czerwone -grubościenne5 dużych cebul2 szklanki oleju roślinnego1,5 l wody1,5 szklanka octu 10 % spirytusowego1 szklanka cukru , 2 łyżki soli
Buraczki gotujemy w łupinach do miękkości , studzimy , obieramy i kroimy w kosteczkę ( wielkość jak kto lubi ) .Cebulę i paprykę obieramy i również kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak buraczki . Wszystkie składniki wkładamy do miski ( na dno buraczki potem papryka i na końcu cebula ) solimy cebulę lekko z wierzchu i zostawiamy nie mieszając najlepiej na całą noc . Po upływie tego czasu mieszamy i wkładamy do słoików zostawiając około 1 cm od wierzchu wolnej przestrzeni . W międzyczasie przygotowujemy zalewę z wody,octu,cukru i soli -zagotowujemy ją i gorącą zalewamy warzywa -również nie dolewając do samego końca . Pozostałą przestrzeń wolną zalewamy olejem ,zakręcamy i pasteryzujemy około 30 minut . To świetna przystawka obiadowa , można ją również odcedzić z zalewy i wymieszać z jogurtem greckim ,a wtedy po poprószeniu pieprzem, otrzymamy doskonałą sałatkę 😉 Smacznego