ßßß
Składniki:1 kg cukinii (lub kabaczka)1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta paprykaNa każdy słoik należy przygotować:1 plasterek cebuligałązka zielonego koperku0,5-1 łyżeczki gorczycy1 liść laurowy3-4 ziarenka ziela angielskiegoZalewa:8 szklanek wodypół szklanki octu 10%płaska łyżka soliszklanka cukruSposób przygotowania:1. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w grubą kostkę razem ze skórką.2. Papryki oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem z cukinią.3. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki.4. Mieszankę cukinii i papryki włożyć do słoików. Dodać pozostałe składniki przewidziane na każdy słoik.5. Zagotować zalewę. Gorącą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.6. Z podanych proporcji wyszło mi 9 słoiczków różnej wielkości (np. po dżemach i majonezach).Smacznego!!!