Wykonanie
Dostałam sporo
cukinii od kuzynki i wyszukałam taki oto przepis na
sałatkę. Zalewa wyszła lekka i pyszna, więc myślę, że i cała
sałatka będzie dobrze smakować. Przepis pochodzi z książeczki Janiny i Andrzeja Kaczorków pt. "
Przetwory i
nalewki" (Biblioteczka Poradnika Domowego). Zwiększyłam jedynie ilość
cukinii z pół do 1 kg. Polecam!
Sałatka wychodzi bardzo łagodna i delikatna w smaku.
Składniki:1 kg
cukinii (lub
kabaczka)1
czerwona papryka1
zielona papryka1
żółta paprykaNa każdy słoik należy przygotować:1 plasterek
cebuligałązka
zielonego koperku0,5-1 łyżeczki
gorczycy1
liść laurowy3-4 ziarenka
ziela angielskiegoZalewa:8 szklanek
wodypół szklanki
octu 10%płaska łyżka
soliszklanka
cukruSposób przygotowania:1. Warzywa myjemy.
Cukinię kroimy w grubą kostkę razem ze skórką.2.
Papryki oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę. Mieszamy razem z
cukinią.3.
Cebulę obieramy i kroimy na plasterki.4. Mieszankę
cukinii i
papryki włożyć do słoików. Dodać pozostałe składniki przewidziane na każdy słoik.5. Zagotować zalewę. Gorącą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.6. Z podanych proporcji wyszło mi 9 słoiczków różnej wielkości (np. po dżemach i majonezach).Smacznego!!!