Wykonanie
SKŁADNIKI:2 kg
Kabaczka (ok.14 szt)2
czerwone papryki2
zielone papryki2
zółte paprykiu mnie dodatkowo
marchewka 3 szt starta na tarce o duzych oczkachZALEWA:16 szkl.
wody1 szkl.
octu 10%2 plaskie łyżki
soli2 szkl.
cukruDODATKOWO DO KAŻDEGO SŁOIKA:1 plasterek
cebuligałązka
sielonego kopru( u mnie 1 łyżeczka suszonego)0,5-1 łyżeczki
gorczycy (u mnie 1 na 1L słoik)1
liść laurowy3-4 ziarna
ziela angielskiegoWarzywa myjemy,
kabaczek szatkujemy w plasterki,
paprykę oczyszczamy z pestek kroimy w kosteczkę,dodatkowo dodałam
marchewkę startą na tarce o duzych oczkach.Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy.
Do słoikow wsypujemy przypisane
przyprawy,
Sałatkę przekładamy do słoików, na samą górę dałam
koperek.Zagotować zalewę,gorącą napełnić słoiki.Szczelnie zamknąć,pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania się
wody.Słoiki wyjąć z garnka,wytrzeć i odwrócić do
gory dnem i zostawić do wystygnięcia.Z Podanej ilości wyszło mi 8x1L słoików.Ilość można zmniejszyć o połowę.