Wykonanie
Niedawno prezentowałam Wam
paprykę marynowaną w mocnej marynacie. Teraz
pora na łagodniejszą wersję!
Składniki na ok. 7 słoików:1,5 kg
papryki czerwonej1 kg
papryki żółtej14 małych
cebulek1 szklanka
octu2 litry
wody2 łyżki
cukru2 łyżki
soliziarna
gorczycyliście lauroweziele angielskiepieprz w ziarnach
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut.Przygotowujemy zalewę. Gotujemy
ocet z
wodą,
przyprawami oraz
cebulą.W wyparzonych słoikach układamy ściśle
papryki. Wyławiamy
cebulę i
przyprawy z zalewy. Dodajemy do każdego słoika po dwie
cebulki, 1
zielu angielskim, 1 liściu laurowym, kilka ziaren
pieprzu i
gorczycy.Zalewamy marynatą i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 8 minut od momentu zagotowania. Wyjmujemy słoiki z garnków, dokręcamy i stawiamy na desce do góry dnem. W tej pozycji muszą ostygnąć.
Moja Pumba jak widzicie nie wykazała zainteresowania… Nawet flesz lampy błyskowej jej nie obudził…”Kolejny jakiś wymysł dla człowieka, nie dla mopsiaka…” Zapraszam na jej blog http://pumba.wlodarczyki.net/
Przepis dodaję do akcji Paprykujemy 2,
Przetwory 2011 oraz Warzywa psiankowate.