Wykonanie
Składniki:Zalewa:6 szklanek
wody,1 szklanka
cukru,2 łyżki
miodu,1,5 łyżki
soli,1 szklanka
octu.Ponadto:
ogórki,
gorczyca,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz w ziarnach,
cebula,
papryka czerwona.Przygotowanie:Wszystkie składniki na zalewę zagotować.Na dno każdego słoika (słoik 380ml) dodać : 1/4 łyżeczki
gorczycy , 2 ziarenka
ziela angielskiego,4 ziarenka
pieprzu, plaster
cebuli, kawałek ( pasek)
czerwonej papryki.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę i powkładać do słoików. Dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki i zalać
wodą ( do zakrętki). Pasteryzować 5 - 8min. Po pasteryzacji słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Przepis dostałam od mamy mojego
męża. Pierwszego źródła nie znam.Smacznego!!!