ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ogórków, papryki i cebuli w occie - przetwory na zimę.

Sałatka z ogórków, papryki i cebuli w occie - przetwory na zimę.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na około 7 słoików po 300 ml)
2 kg ogórków
1 kg czerwonej papryki
5 cebuli
1,5 szklanka octu
2,5 szklanki cukru
ziele angielskie (kilka ziaren)
liść laurowy (kilka sztuk)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki o średniej grubości, solimy je 2 łyżkami soli i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Po tym czasie zagotowujemy ocet z cukrem, mieszamy do powstania jednolitej cieczy i studzimy. Następnie paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w półksiężyce. Pokrojone warzywa wrzucamy do dużego garnka, zalewamy octem z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę pieprzu i zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, warzywa ugniatamy i dolewamy zalewe do pełna. Mocno zakręcamy słoiki stawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia.
Sałatkę przechowujemy w chłodnym miejscu np. w piwnicy.
Smacznego :)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/09/saatka-z-ogorkow-papryki-i-cebuli-w.html