Wykonanie
Składniki:(na około 7 słoików po 300 ml)2 kg
ogórków1 kg
czerwonej papryki5
cebuli1,5 szklanka
octu2,5 szklanki
cukruziele angielskie (kilka ziaren)
liść laurowy (kilka sztuk)
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki o średniej grubości, solimy je 2 łyżkami
soli i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.Po tym czasie zagotowujemy
ocet z
cukrem, mieszamy do powstania jednolitej cieczy i studzimy. Następnie
paprykę kroimy w paseczki, a
cebulę w półksiężyce. Pokrojone warzywa wrzucamy do dużego garnka, zalewamy
octem z
cukrem, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie, 1 łyżeczkę
pieprzu i zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Gorącą
sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, warzywa ugniatamy i dolewamy zalewe do pełna. Mocno zakręcamy słoiki stawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia.
Sałatkę przechowujemy w chłodnym miejscu np. w piwnicy.Smacznego :)