Tego sosu chyba nie trzeba przedstawiać. Bardzo go lubię choć robię rzadko z uwagi na męża, który nie przepada za grzybami. Ale czasem jak mnie najdzie ochota przygotowuję sobie porcję w sam raz dla siebie :)Składniki:20 dag pieczarekpół cebuli1 kostka drobiowa (można pominąć)1 łyżka margarynypieprz, sól2 szklanki wody1,5 łyżki mąki3 łyżki śmietany 18 %pół szklanki zimnej wodySposób przygotowania:1. Pieczarki obieramy, kroimy na talarki.2. Pieczarki podsmażyć na margarynie w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.3. Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów i mięs.Smacznego :)