Wykonanie
Wczoraj zrezygnowałam z klusek śląskich.Dziś postanowiłam zakasać rękawy i zabrać się do pracy:)Z samego rana obrałam
ziemniaki.Pokroiłam
pieczarki.No i się zaczęło.Zapachy i aromaty od wejścia krzyczały;Będzie smacznie jak u mamy!:)
Skład- 1 kg
ziemniaków-
mąka ziemniaczana-
margaryna-
sól- 10
pieczarek- 1 duża
cebula-
pieprz-
maga Knorr-
śmietana-
mąka zwykła-
mlekoZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane odcedzamy, dodajemy ok 2 łyżki
margaryny,tłuczemy lub przepuszczamy przez praskęPrzekładamy do miski i ubijamy ręką bądź łyżką.Ostudzone
ziemniaki dzielimy na 4 równe części.Jedną z nich wyciągamy łyżką, a w puste miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczanąMiesimy ręką, kiedy składniki połączą się,możemy przystępować do formowania kulek.Wychodząc na przeciw osobom, które nigdy nie robiły lub nie potrafią robić klusek śląskichprzygotowałam z kilku zdjęć, instruktarz tworzenia klusek idealnych krok po kroku ;D
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla.
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do
pieczarek.Solimy,
pieprzymy.Dodajemy kawałek
margaryny.Stawiamy na palnik.Następnie podlewamy
wodą.
Póki pieczarki nie zmiękną dolewamy
wodę, po tym jak poprzednia wyparuje.Kiedy wszystko jest już miękkie możemy przystępować do kończenia sosu.Do słoika wsypujemy kopiastą łyżkę
mąki i ok szklankę
wody.Zakręcamy i potrząsamy.Jest to idealny sposób na zmieszanie
mąki z
wodą bez obaw o grudki.Wlewamy zawartość słoika do
pieczarek i mieszamy aż zgęstnieje,następnie dodajemy ok 2 łyżki
śmietany i wciąż mieszamy.Gdyby sos okazał się za gęsty nie podlewajcie go
wodą,zamiast tego użyjcie
mleka.Dzięki temu jego smak okaże się jeszcze bardziej aksamitny.Na koniec doprawmy całość
solą i
pieprzem oraz
magii.Z podanej porcji wychodzi ok 30 sztuk klusek.Czas przygotowania ok 40 minut.