ßßß Cookit - przepis na O MNIE

O MNIE

nazwa

Wykonanie

Truskawki, rabarbar...smaki lata na dobre zawitały w mojej kuchni. Dzisiejsza tarta poleca się na letni podwieczorek w plenerze, najlepiej w połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą rabarbarowo-jabłkową (klik). Nie ma sensu się rozpisywać - musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą więc wpadać w panikę i spokojnie mogą zjeść 1 kawałek :)
SKŁADNIKI (8 PORCJI):
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki ksylitolu
szczypta soli
120 g zimnego masła
1 jajko
Nadzienie:
300 g rabarbaru
200g truskawek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
1. Mąkę, sól i ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane masło.
2. Dodaj jajko i ugniataj do uzyskania gładkiej masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na pół godziny.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
4. Rabarbar umyj (nie obieraj), pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry.
5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj.
5. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg.
6. Piecz około 30 minut do zarumienienia ciasta.
Energia (1/8 tarty)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
245 kcal
4 , 7 g
13 , 75 g
31 g
3 , 3 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
12 %
9 , 4 %
20 %
11 , 5 %
13 , 2 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/06/penoziarnista-tarta-z-truskawkami-i.html