Wykonanie
Truskawki,
rabarbar...smaki lata na dobre zawitały w mojej kuchni. Dzisiejsza
tarta poleca się na letni podwieczorek w plenerze, najlepiej w połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą
rabarbarowo-
jabłkową (klik). Nie ma sensu się rozpisywać - musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo
masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą więc wpadać w panikę i spokojnie mogą zjeść 1 kawałek :)SKŁADNIKI (8 PORCJI):Ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki pszennej razowej2 łyżki
ksylitoluszczypta
soli120 g zimnego
masła1
jajkoNadzienie:300 g
rabarbaru200g
truskawek2 łyżki
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
cynamonu2 łyżki
ksylitolusok z 1/2
cytryny1.
Mąkę,
sól i
ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane
masło.2. Dodaj
jajko i ugniataj do uzyskania gładkiej masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na pół godziny.3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.4.
Rabarbar umyj (nie obieraj), pokrój na kawałki szerokości 1 cm.
Truskawki pokrój na grube plastry.5. Do miski wrzuć
mąkę,
ksylitol i
cynamon, dodaj pokrojony
rabarbar i
truskawki. Wymieszaj.5. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z
boków.
Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg.6. Piecz około 30 minut do zarumienienia ciasta.Energia (1/8 tarty)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik245 kcal4 , 7 g13 , 75 g31 g3 , 3 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)12 %9 , 4 %20 %11 , 5 %13 , 2 %
