Wykonanie
Wegetarianizm to kompilacja dwóch łacińskich słów – vegetabilis – czyli roślinny i
vegetare – rosnąć, kwitnąć, rozwijać się. Większość ludzi kojarzy wegetarianizm z wykluczeniem
mięsa. Należy go jednak rozumieć znacznie szerzej, ponieważ jest on swego rodzaju stylem życia. Wegetarianizm ma wiele odmian, zarówno łagodniejszych, jak semiwegetarianizm, jak i tych radykalnych, jak np. frutarianizm.RODZAJE WEGETARIANIZMUsemiwegetarianizmdieta zbliżona do założeń diety śródziemnomorskiej, stosunkowo rzadko akceptowana przez wegetarian, dostarcza organizmowi witaminy B 12Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi,
jajami a nawet – w małych ilościach-
rybami i drobiem. Wyklucza
mięso czerwone i jego
przetwory.pescowegetarianizmichtiwegetarianizm, odmiana semiwegetarianizmuDopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi,
jajami oraz
rybami, wyklucza
mięso czerwone,
mięso białe i
przetwory.pollowegetarianizmodmiana semiwegetarianizmuDopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi,
jajami oraz
mięsem białym, wyklucza
mięso czerwone,
ryby,
owoce morza i
przetwory mięsne.laktoowowegetarianizmWyklucza wszystkie rodzaje
mięsa, produkty zawierające
żelatynę oraz
sery zawierające podpuszczkę zwierzęcą. Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie
mleko i jego
przetwory oraz
jajalaktowegetarianizmZ produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie
mleko i
przetwory (za wyjątkiem
serów podpuszczkowych)owowegetarianizmWyklucza wszystkie rodzaje
mięs i ryb, dopuszcza jedynie
jajaweganizmDieta bardzo restrykcyjna, wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także
miód. Dopuszcza jedynie warzywa,
owoce, zboża i nasiona roślin strączkowych i
grzyby. Weganizm nie ogranicza się tylko do produktów spożywczych – weganie wykluczają także niektóre postacie
leków oparte na tkankach zwierzęcych, wełnę, większość kosmetyków, produkty testowane na zwierzętach itp.witarianizmDopuszcza jedynie
owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej.” Ogień zabija” to wiodące przesłanie witarian i frutarian, negują duszenie, pieczenie, smażenie itp. - dopuszczają jedynie produkty w postaci surowej.frutarianizmZbliżony do witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych
owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie
owoce, które spadły z drzewa). Większość używa
owoców warzyw (
ogórki zielone,
ostre papryki itp).Człowiek jest przystosowany zarówno do spożywania produktów roślinnych (długość jelita oraz skład mikroflory jelitowej), jak i zwierzęcych (kły w górnej szczęce, brak dodatkowego żołądka). Nie oznacza to, że nie możemy zrezygnować z
mięsa. Niektóre rodzaje wegetarianizmu mogą pomóc w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Należy jednak bardzo ostrożnie układać jadłospis. Na co szczególnie należy zwrócić uwagę? Poniżej lista najważniejszych składników:Witamina B 12 - obecna jedynie w produktach zwierzęcych, dlatego często jedynym wyjściem jest spożywanie produktów wzbogacanych tą witaminą (
przetwory śniadaniowe,
mleko sojowe itp.) oraz jej suplementacja w razie niedoborów
Białko - należy dbać także o jego odpowiednią podaż stosując roślinne zamienniki
mięsa –
soja,
soczewica,
bób,
groch,
fasola,
orzechy, produkty zbożowe.Żelazo – należy sięgać po warzywa liściaste, nasiona strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe. Wymienione produkty należy łączyć z witaminą C – zwiększa ona przyswajalność żelazaCynk – semiwegetarianie dostarczają go wraz z
owocami morza, drobiem i
rybami, natomiast pozostałym zaleca się
kukurydzę,
grzyby,
orzechy,
ciecierzycę,
kiełki i
otręby pszeniczne, a w wypadku wystąpienia niedoborów suplementację.Witamina D - Jej źródłem jest niewiele produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego. Wytwarzana jest w organizmie pod wpływem promieni
słonecznych. Źródła –
nabiał,
kiełki słonecznika,
mleko sojowe,
morskie ryby i
tran,
margaryny miękkie,
żółtko jaj,
płatki śniadaniowe.ZALETY DIETY WEGETARIAŃSKIEJWegetarianie, zachwalając stosowaną przez nich dietę, wymieniają jej liczne zalety. Ja poniżej opisałam te najważniejsze:Mała gęstość energetyczna, a duża gęstość odżywczaNiska zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu, natomiast wysoka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowychZwiększona podaż witaminy CMała zawartość węglowodanów prostych, a duża węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowegoDuża zawartość potasu, a mała
soduMniejsze zagrożenie nitrozoaminami, węglowodorami aromatycznymi,
lekami weterynaryjnymi, Salmonellą, włośnią itd.Zmniejszone ryzyko zachorowania na:otyłośćcukrzycę typu 2chorobę niedokrwienną
sercanadciśnienie tętniczehipercholsterolemienowotwory - uważa się, że 1/3 zgonów z powodu nowotworów związana jest z niewłaściwym odżywianiem sięzaparciakamicę żółciowa i nerkowapróchnicę zębów.WADY DIETY WEGETARIAŃSKIEJBrzmi pięknie, ale pamiętajmy, że każdy kij ma dwa końce. Wegetarianizm ma także kilka wad, w tym m.in.:możliwe zbyt małe spożycie energii,
białka (niewskazane dla sportowców i ludzi ciężko pracujących)możliwy niedobór witaminy B 12 i żelazamała strawność składników odżywczychwiększe spożycie substancji antyodżywczych, hamujących wchłanianie licznych składników mineralnych (np. magnezu, wapnia)zwiększone zagrożenie pozostałościami nawozów i związków chemicznych służących do ochrony roślin.Prz y źle zbilansowanej diecie wegetariańskiej może z większyć się ryzyko niżej wymienionych chorób:niedorozwój psychiczny i umysłowyniedożywienie
białkowe: marasmus, kwashiorkorniedokrwistość megaloblastycznakrzywicaosteomalacjaneuropatiabiegunkizaburzenia miesiączkowania u dziewczynek w wieku rozwojowymJak widać, przejście na wegetarianizm powinno być przemyślane i starannie zaplanowane. Nie może to być decyzja podjęta z dnia na dzień. Należy podjąć ją w oparciu o stan własnego zdrowia oraz możliwości organizmu. Pamiętajmy, że stosowanie diety wegetariańskiej wymaga stałego monitoringu stanu odżywienia. UWAGA - n ieprawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może nam zaszkodzić bardziej niż źle dobrana dieta tradycyjna .