Wykonanie
Od dawna "chodził" za mną
szpinak z
truskawkami. Dzisiaj postanowiłam w końcu zaspokoić swoje
kubki smakowe. Pyszna i zdrowa
sałatka.
Sałatkę warto zrobić w sezonie letnim, ze względu na dostępność świeżych
truskawek. Odpowiednio przyrządzony
szpinak może być naprawdę pyszny, dlatego nie warto zrażać się wspomnieniami z dzieciństwa . Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Co do żelaza to owszem,
szpinak zawiera ten pierwiastek, ale zawiera także szczawiany, utrudniające jego wchłanianie.Do mojej sałatki użyłam następujących produktów (2 porcje):garść liści
szpinakukilka
truskawekkilka kostek
sera gorgonzola5
suszonych pomidorów w
oliwie + 2 łyżki zalewy1/2
pomarańczy + sok z drugiej połówkiłyżka
miodusól,
pieprzWykonanie:
Szpinak myjemy, suszymy, układamy na talerzu, doprawiamy
solą i
pieprzem. Na wierzch kładziemy
truskawki,
ser,
pomarańcze, 3 pokrojone w paski
suszone pomidory.Z
miodu, zalewy i soku z
pomarańczy robimy sos, dodajemy 2
suszone pomidory, miksujemy, polewamy
sałatkę. Smacznego:)1 porcja zawiera:254 kcal; 5,7 g
białka;18,8 g tłuszczu;18,5 g węglowodanów;2,5 g błonnika