ßßß Cookit - przepis na Pikantne pierogi z ziemniakami i żółtym serem - razowe

Pikantne pierogi z ziemniakami i żółtym serem - razowe

nazwa

Wykonanie

Istnieją dwie rzeczy, których potrafię zjeść nieskonczenie wiele: czereśnie i te pierogi z żółtym serem, szczególnie w wykonaniu Babci. Bo to właśnie od niej mam ten przepis, a ona dostała go wiele lat temu od Polki mieszkającej w Kanadzie. Moją modyfikacją jest ciasto razowe, przygotowane wg przepisu VeganMonkey . Nie mam dużej wprawy w lepieniu pierogów, a raczej mam na koncie kilka katastrof kulinarnych z tym związanych, ale to ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce, prawie nie potrzebuje podsypywania.
Składniki: na ciasto:
450 g mąki pszennej razowej
375 ml wrzątku
3 łyżki oliwy na farsz:
550 g ugotowanych ziemniaków
250 g sera gouda
2 łyżeczki pieprzu (albo i więcej)
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki ugnieść razem z serem, aż ten całkowicie się roztopi i połączy z ziemniakami. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać, masę dobrze się wyrabia ręcznie. Z podanych skłądników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, podsypując w razie konieczności. Wykrawać kółka, umieścić na nich farsz, posmarować brzegi zimną wodą i zlepiać pierogi. Gotować krótko w osolonym wrzątku, dopóki pierogi nie wypłyną na wierzch.
Koszt: ok. 9 zł
Z podanych składników otrzymałam 48 pierogów, co dla mnie daje 8-9 porcji, czyli obiad za 1 zł :) (no prawie, plus warzywka do tego).
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2012/12/pikantne-pierogi-z-ziemniakami-i-zotym.html