Wykonanie
Istnieją dwie rzeczy, których potrafię zjeść nieskonczenie wiele:
czereśnie i te pierogi z
żółtym serem, szczególnie w wykonaniu Babci. Bo to właśnie od niej mam ten przepis, a ona dostała go wiele lat temu od
Polki mieszkającej w Kanadzie. Moją modyfikacją jest ciasto
razowe, przygotowane wg przepisu VeganMonkey . Nie mam dużej wprawy w lepieniu pierogów, a raczej mam na koncie kilka katastrof kulinarnych z tym związanych, ale to ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce, prawie nie potrzebuje podsypywania.
Składniki: na ciasto:450 g
mąki pszennej razowej375 ml wrzątku3 łyżki
oliwy na farsz:550 g ugotowanych
ziemniaków250 g
sera gouda2 łyżeczki
pieprzu (albo i więcej)2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej paprykisól do smakuUgotowane, jeszcze gorące
ziemniaki ugnieść razem z
serem, aż ten całkowicie się roztopi i połączy z
ziemniakami. Dodać
przyprawy i dokładnie wymieszać, masę dobrze się wyrabia ręcznie. Z podanych skłądników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, podsypując w razie konieczności. Wykrawać kółka, umieścić na nich farsz, posmarować brzegi zimną
wodą i zlepiać pierogi. Gotować krótko w osolonym wrzątku, dopóki pierogi nie wypłyną na wierzch.Koszt: ok. 9 złZ podanych składników otrzymałam 48 pierogów, co dla mnie
daje 8-9 porcji, czyli obiad za 1 zł :) (no prawie, plus warzywka do tego).